maanantai 8. toukokuuta 2017
Pinaattimoussaka
Vähintään kerran viikossa yritän tuputtaa illalliseksi lihatonta ruokaa, ihan jo siksi kun terveellisiä kasviksia on niin paljon tarjolla. Sekaan ujutan joskus soijarouhetta, jota paistettuna voisi luulla vaaleaksi jauhelihaksi.
Kreikkalaiset ehkä kauhistuvat tämän ruuan kutsumisesta moussakaksi, mutta tämä pinaatti-munakoisovuoka on varsin maukas ja lihaton versio mainiosta perinneruuasta. Työläs on, mutta samalla työllä saa sapuskan isommallekin porukalle. Näin se tehdään:
Pinaattimoussaka (n. 6 annosta):
3 munakoisoa sentin viipaleina
Täyte:
1 nippu (Suomessa pussi) tuoretta pinaattia ryöpättynä
1½ dl soijarouhetta
1 iso sipuli silputtuna
3-4 valkosipulinkynttä silputtuna
½ dl kuivaa valkoviiniä
½ sitruunan mehu
reilusti oliiviöljyä
suolaa, mustapippuria
Valkokastike:
7 dl maitoa
3 rkl vehnäjauhoa
25 g voita tai margariinia
iso nokare sulatejuustoa
suolaa, valkopippuria, muskottipähkinää
Kuorrutukseen:
100 g mozzarellaraastetta
Itketä munakoisoviipaleet (ripottele viipaleille suolaa, odota puolisen tuntia ja kuivaa viipaleet) ja paista ne kevyesti oliiviöljyssä. Lado voidellun uunivuuan pohjalle kerros munakoisoviipaleita, loput laitetaan täytteen päälle.
Valmista täyte: Kuullota sipuli- ja valkosipulisilppu oliiviöljyssä. Lisää soijarouhe ja pyörittele hetki. Mausta mausteilla, viinillä ja sitruunamehulla. Lisää ryöpätyt pinaatinlehdet. Voit halutessasi vähän pieniä niitä. Levitä täyte uunivuokaan munakoisokerroksen päälle ja lado loput munakoisoviipaleet päällimmäiseksi.
Valmista valkokastike: Sulata rasva kattilassa, lisää jauhot ja kypsennä hetki. Lisää maito vähitellen ahkerasti sekoittamalla. Mausta. Muskottipähkinää saa laittaa reilusti. Itse raastoin kokonaista muskottia, mutta sitä ei taida Suomesta saada.
Kaada kastike uunivuokaan ja ripottele juustoraaste päälle. Paista 200 asteessa puolisen tuntia. Jos pinta uhkaa ruskistua liikaa, laita foliota päälle. Anna ruuan tekeytyä hetki ennen tarjoilua.
Sitten vaan naatitaan salaatin kera.
P.S. Niin eihän sen kasvisruuan välttämättä kevyttä tarvitse olla...
Tilaa:
Lähetä kommentteja
(
Atom
)
Ei kommentteja :
Lähetä kommentti