Värjäsin viime viikolla sukkalankoja mustapapujen liotusliemellä. Tuli kauniin sinistä, mutta katsotaan lankoja toisella kertaa. Papuja keittelin melkein kaksi tuntia, ja niitähän tuli aika paljon. Osan pistin pakkaseen, osa syödään liharuoan lisukkeena, osasta tein paputahnaa. Se maistuu aamulla paahtoleivän päällä tai välipalana pienten minipaahtisten kanssa. Meksikossa mustapaputahnaa syödään lihalla täytettyjen tortillojen höysteenä, ihan kuten guacamolea.
Pavut ovat varsinaista superruokaa. Niissä on paljon proteiinia, rautaa ja ruuansulatusta edistäviä kuituja. Niin, ja ne ovat edullisia. Puolen kilon paketti mustapapuja maksoi marketissa euron.
Maukas mustapaputahna:
5 dl keitettyjä mustapapuja
2 valkosipulinkynttä paloina
pala punaista chilipaprikaa
2 tl sitruunamehua
suolaa, pippuria
(oliiviöljyä)
Laita ainekset suolaa ja pippuria lukuun ottamatta sauvasekoittimen kulhoon, laita myös vähän keitinlientä jos haluat löysemmän seoksen. Lisää halutessasi tilkka oliiviöljyä. Käytä sauvasekoitinta kunnes seos on tasaista. Siitä tulee sosemaista. Kaavi tahna tarjoiluastiaan tai säilytysrasiaan, mausta suolalla ja pippurilla ja sekoita vielä hyvin. Anna mehevöityä jääkaapissa muutama tunti ja tarjoile esimerkiksi paahtoleivän kera.
P.S. Olen värjäillyt lankoja hirmuisella innolla ja kokeillut erilaisia kasveja. Katsotaan lähiaikoina millainen väripaletti syksyn sukissa tulee olemaan näiden lisäksi.
Ei kommentteja :
Lähetä kommentti