tiistai 6. tammikuuta 2015

Saanko esitellä: Salli, jalkapalli

Silloin kun ei ole käytössä, Salli mahtuu
lymyilemään nojatuolin alla. 
Tein edelliseen asuntooni trikookuteista jättikokoisen jalkarahin, jonka Isäntä totesi olevan hyvin ”folklórico”, värikäs. Maalaistalossa se ei löytänyt paikkaansa, joten purin koko hoidon ja virkkasin uuden, pienemmän jalkapallin. Ristin sen Salliksi, sillä tunnen sisimmässäni, että meistä tulee vielä hyvät ystävät.

Jalkapallin tehtävänä on tietenkin edesauttaa mukavaa istumisasentoa, mutta yhtä tärkeää on erottaa kylmä lattia lämpimistä jaloista. Joka on kokenut kivilattian kylmyyden talvella, tietää mistä puhun. Siksi veikkaan, että Sallista tulee iltaisin hyvin suosittu, ja joudun todennäköisesti jo pian tekemään sille seuralaisen. Nimikin on jo tiedossa: Hjallis.

Näin Salli tehdään:

Tarvikkeet:
- trikookudetta noin 2 kg
- virkkuukoukku nro 8 tai kuteen paksuuden ja käsialan mukaan
- täytteeksi pyöreä tyyny, jollei sopivaa löydy valmiina, ompele sellainen ja täytä vaahtomuovirouheella tai säkkituolitäytteellä

Sallin läpimitta on noin 51 cm ja korkeus 14 cm.

Hanki tai tee täytetyyny ensin, sillä sitä käytetään sovitusnukkena Sallille.

Salli koostuu kahdesta pyöreästä, vähän kuperasta palasta, jotka kiinnitetään toisiinsa piilosilmukoin virkkaamalla. Voit tehdä jalkapallistasi kaksipuoleisen ja tehdä raitoja makusi mukaan. Väriä vaihtaessasi virkkaa langanpätkät suoraan työn sisään, niin vältyt tylsältä päättelyltä parsinneulan kanssa.

Virkatessa työn yläpuolesta tulee samalla oikea puoli eli näkyviin jäävä puoli.

Virkkaa alkuun 6 ketjusilmukkaa, sulje ne piilosilmukalla lenkiksi. Virkkaa lenkkiin 16 puolipylvästä. Jatka kiinteillä silmukoilla tehden lisäyksiä niin, että työ pysyy tasaisena, kunnes sen läpimitta on noin 30 cm, riippuen kuitenkin tyynysi koosta. Alkuun lisäyksiä täytyy tehdä tiheämpään (joka toinen, joka kolmas, joka viides silmukka jne.), sitten harvemmin. Tee lisäykset sikin sokin, ei aina samoihin kohtiin eri kerroksilla, sillä muuten siihen kohtaan muodostuu poimu.

Tarkkoja silmukkamääriä on vaikea neuvoa, sillä se riippuu kuteen paksuudesta ja käsialasta. Tarkkaile työn edistymistä, venyttele sitä muotoihinsa aina välillä.

Kun työn läpimitta on noin 32 cm, harvenna lisäyksiä entisestään niin, että työ alkaa saada kuperaa muotoa. Kun työ alkaa olla sopivan kokoinen tyynyllesi, virkkaa viimeinen kierros ilman lisäyksiä. Älä katkaise lankaa.

Ou nou! Isäntä omi Sallin.
Nyt tarvitaan Hjallista.
Virkkaa toinen vastaavanlainen tai vähän matalampi pyörylä. Sallinkin alapuoli on vähän matalampi kuin yläpuoli, ja yksivärinen. Katkaise lanka ja päättele langanpää eli vedä sitä nurjalla puolella lankalenkkien läpi.

Yhdistä palat piilosilmukoin virkaten yläpuolen kuteella. Koska silmukkamäärä ei taatusti ole molemmissa kappaleissa ihan sama, voit joutua hyppäämään joidenkin silmukoiden yli toisessa kappaleessa. Tee se tasaisesti. Muista laittaa tyyny sisälle ennen kuin suljet koko työn! Katkaise ja päättele lanka, laita Salli lattialle ja ota mukava asento lempinojatuolissasi. Aahh!

Trikookuteen virkkaaminen on rankkaa, miltei punttisalin veroista hyötyliikuntaa. Heikoille nivelille sopii paremmin kevyemmät villalangat, joista niistäkin voi ikioman Salli-pallin tehdä. 

P.S. Nyt pitää vielä keksiä uusiokäyttöä niille lopuille vanhasta jalkarahista ylijääneille trikookuteille...

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti