lauantai 18. huhtikuuta 2015

Iso kana, pienet munat

Kanojen kesämöksä on tehty pääosin kierrätysmateriaaleista:
lankut ovat Suomesta tulleen muuttokuormani vanerilaatikoista,
myös naulat on kierrätetty. Katon tekevät levyt ovat niinikään
uuskäytössä. Vain verkko piti ostaa. 
Casa Vivan kotitarvekanala siirrettiin talvella sisäpihan puolelle turvaan petoeläimiltä. Kevään tullen niille piti järjestää parempi paikka. Näimme galicialaisessa tv-ohjelmassa kasvihuoneeseen tehdyn eräänlaisen "kanaputken"; kehikko, jota siirretään pitkin kasvipenkkejä, ja kanat siistivät rikkaruohot, putsaavat pois pieneliöt, kuopivat ja vielä lannoittavat maan. Toisin sanoen valmistelevat sen kylvöä varten.

Paria päivää myöhemmin huomasin, että Isäntä oli pistänyt toimeksi. Hän oli rakentanut lankuista kehikon, johon sitten kiinnitti tiivistä verkkoa, etteivät pedot pääse kanoihin käsiksi. Päätyyn verkko-ovi, katto kahdelle puolelle ja niin oli kanojen kesäkoti valmis. Pitkin kesää sitä siirrellään hedelmätarhalla, joka aika villinään kasvaa nyt heinää.

Parissa päivässä kolme kanaa oli jo myllännyt paikan.
Nyt vien niille ruohoa syötäväksi, mutta kohta siirretään
möksä kanoineen toiseen kohtaan. 
Kanojen kesämöksä on tehty pääosin kierrätysmateriaaleista: lankut ovat Suomesta tulleen muuttokuormani vanerilaatikoista, myös naulat on kierrätetty. Katon tekevät levyt ovat niinikään uuskäytössä. Vain verkko piti ostaa.

Sisällä on yhteispesä (joka piti tosin vaihtaa laatikkoon, sillä kanat kippasivat sen aina nurin), vesiautomaatti ja astia maissinjyville.

Kesäkodin lisäksi kanoilla on tilavampi aitaus, joka on nyt tiivistetty niin etteivät pedot pääse sinne sisälle.

Tumman munintakanarodun munat ovat vaaleita,
ruskean kanan ruskeita.Toinen nuorista, muhkean kokoisista kanoista pullauttelee varsin pieniä minimunia. Vähän vanhempi ja pienempi kollega sen sijaan pyöräyttelee maksikokoiset munat. Kolme kanaa munii enemmän kuin ehdimme käyttämään, joten jääkaappiin on nyt kohoamassa munavuori.

Ja kaikki kolme kanaa ovat muuten hulluina, siis aivan kertakaikkisen persoja etanoille ja kotiloille.

P.S. Ensi viikolla luvassa tilannekatsaus kasvimaalta ja pihalta. Katsotaan myös miten laventelipistokkaat voivat.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti