torstai 14. toukokuuta 2015

Kumihimoa ja purkutuomio

Hankin jokin aika sitten kumihimo-kiekon, jolla voi punoa nyöriä. Käytettävästä langasta riippuen nyörejä voi tehdä niin koruihin, laukkujen hihnoiksi tai jopa koiran puruleluiksi.

Vähän paksumpaa nyöriä saa kun punoksen sisälle pujottaa edullista tavisnyöriä. Miksi sitten nähdä vaivaa ja tehdä toinen nyöri päälle? Saa vahvan nyörin niillä samoilla langoilla mitä on vaikkapa laukkuun käyttänyt.

Näin punot vähän vahvempaa kumihimo-nyöriä: 


Leikkaa 2 x 8 kpl samanpituista langanpätkää. Kuvassa käytetty kalalankaa. Nyöritettynä lanka lyhenee huomattavasti. Voit yhdistää erilaisia lankoja.

Asettele langanpätkät tavisnyörin ympärille, solmi tiukkaan. Laita solmu kiekossa olevan reiän läpi ja vedä kaksi lankaa koloon 32 ja toiset kaksi lankaa koloon 1. Laita seuraava lankapari koloihin 8 ja 9, kolmannet koloihin 16 ja 17, ja vielä yhdet koloihin 24 ja 25. Tavisnyöri jää keskelle.

Casa Vivan Batman ja Robin. 
Aletaan solmia: Siirrä lanka kolosta 17 koloon 31. Siirrä lanka kolosta 1 koloon 15. Kierrä kiekkoa neljäsosa kierrosta vastapäivään. Siirrä lanka kolosta 25 koloon 7. Siirrä lanka kolosta 9 koloon 23.  Kierrä kiekkoa neljäsosa kierrosta vastapäivään. Siirrä lanka kolosta 32 koloon 14. Siirrä lanka kolosta 16 koloon 30.  Jatka näin. Käytännössä siirrät siis kiekon alalaidasta vasemmanpuoleisen langan ylös vasemmalle, ja ylhäältä oikeanpuoleisen langan alas oikealle, ja sen jälkeen kiekon kierto.

Kun lankojen siirtelyjärjestyksestä pääse jyvälle, sujuu se melkein itsestään.

Selvittele langanpätkiä tiuhaan, etteivät ne mene solmuun. Oio välillä keskellä kulkevaa tavisnyöriä.

Kun nyöri on tarpeeksi pitkä (tai langat loppuvat), irrota langat kiekosta ja laita tiukka solmu.

Kuvan nyöri päätyi koirien vetoleluksi, ja läpäisi lujuustestin! Nyörejä on käytetty myös muutamassa Milmandan juhlalaukussa. Käykäähän katsomassa mitä Casa Vivan emäntä on luppoaikoinaan ja metromatkoilla tehnyt.


Ja se purkutuomio. Sain valtavan älynväläyksen tehdä viinipullojäähdyttimen paksusta mattovillalangasta. Laitoin sisälle Madridista ostamaani hamppunarua antamaan jämäkkyyttä. Jo virkatessani totesin Isännälle, että tästä tulee ruma. Tein silti loppuun, mutta en päätellyt lankoja. Testattiin yhtenä iltana pysyykö valkoviini kylmänä. Ei pysynyt. Ruma pussukka sai purkutuomion ja teen siitä jotain muuta. Sitten joskus joutessani.

Hamppunaru on myyjän mukaan valtavan kestävää, mutta se haisee pahalle. Kehittelen siitä kyllä vielä jotain...

P.S. Työn alla on koukuttu käsilaukku. Siitä lisää sitten kun se on valmis.


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti