perjantai 20. toukokuuta 2016

Viininlehtikääryleet

Päivät ovat lämmenneet ja pellonpiennar pukkaa villiintynyttä viiniköynnöstä. Casa Vivassahan sitä on ennen kasvatettu, Isännän isoisän aikaan, mutta ei enää. Villeissä viineissä on kuitenkin se hyvä puoli, että niitä ei ole ruiskuteltu millään torjunta-aineilla, kuten viinitiloilla on vähän pakko tehdä jos meinaa jotain satoa saada aikaiseksi. Siksipä kävin eräänä iltana noukkimassa uusia, tuoreita lehtiä ja tein itselleni herkkua. Isäntä nimittäin korkeintaan nyrpistää nenäänsä näille.

Jos satut asumaan paikassa, jossa viiniköynnöksiä ei kasva, voit kokeilla näitä vaikka lehtikaalilla. Keitä silloin riisi vähän kypsemmäksi ja vähennä kokonaisten kääryleiden keittoaikaa.

Viininlehtikääryleet (15 kpl)

15 viininlehteä
1,5 dl riisiä (pyöreäjyväistä tai vaikkapa basmatia)
3 dl kasvis- tai kanalientä
1 pieni sipuli silputtuna
muutama mintunoksa silputtuna
1 sitruunan kuori ja ½ sitruunan mehu
suolaa ja pippuria
oliiviöljyä

Pese viininlehdet huolellisesti, katkaise kanta ja ryöppää ne nopeasti.

Kuullota sipuli pannulla oliiviöljyssä läpikuultavaksi. Lisää puolet kana- tai kasvisliemestä ja riisi. Sekoittele välillä. Lisää raastettu sitruunankuori, mausta suolalla ja pippurilla. Liemen imeydyttyä silppua joukkoon minttu. Riisin ei tarvitse olla kypsää.

Laita kullekin viininlehdelle lusikallinen täytettä ja kääri se löysälle rullalle. Aseta rullat saumapuoli alaspäin kattilaan. Lisää reilu loraus oliiviöljyä, loppu kasvisliemi ja sitruunamehu. Kypsennä miedolla lämmöllä kunnes neste on imeytynyt, noin tunnin verran.

Tarjoile viininlehtikääryleet alkupaloiksi jäähtyneinä. Itse syön näitä välipalana hiukonälkään.

Alkuperäinen ohje: reseptitaivas.fi. Muokattu vähän.

P.S. Kuvausalustana paitakankaista ommeltu pöytäliina. Katsotaan sitä vähän tarkemmin tässä lähipäivinä.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti