Kasvivärjäyksen kannalta Portugalissa asumisessa on se hyvä puoli, että täällä on laaja valikoima erilaisia luonnon- ja puutarhakasveja värjäyskokeiluihin. Useimmat kasvit ovat myös runsaskasvuisia, joten raaka-ainetta riittää. Tänä keväänä kokeilin ensimmäistä kertaa hernekasveihin kuuluvaa sinisadetta, joka kukkii pitkin, terttumaisin kukinnoin. Kävin nyysimässä niitä erään rauniotalon pihalta.
Tungin kukintoja kahteen viiden litran vesikanisteriin (yläosa leikattu pois), kaadoin päälle kuumaa vettä ja annoin muhia seuraavaan päivään ennen vyyhdin lisäämistä. Pistin vyyhdin yhden pään yhteen liemiastiaan ja toisen toiseen. Liemen ulkopuolella olevaan lankaan imeytyi lientä hiljalleen. Seuraavana päivänä kastelin sävyttä jääneen keskiosan liemeen, ja jatkoin tätä dippailua pari päivää. Näin lanka sai useita eri vihreän ja sinertävän sävyjä, yhdessä vyyhdissä mukana hiukan myös keltaista.
Yhden liemisatsin valmistin alumiinikattilassa. Liemestä tuli tosi valjun ruskea, mutta lankaan tulikin vahvempia vihreän sävyjä (keräkuvassa ylin kerä).
Erikoista oli, että ilmassa olleeseen lankaan ilmestyi vahvaa sinistä sävyä, mutta se katosi huuhdeltaessa. Olisikohan kasvissa syaaniyhdisteitä, jotka haihtuivat liemestä? Kukinnoissa on voimakas, eteerinen tuoksu.
Lankojen valokuvaus osoittautui erittäin haasteelliseksi. Kamera ei näköjään ymmärrä näiden sävyjen päälle. Yritin nyt laittaa niitä kohdilleen kuvankäsittelyohjelmalla.
Lankoina Escocesa 100 % villaa ja Australia 100 % merinovillaa, esipuretus alunalla ja viinikivellä. Yhdet "lukusukat" tuli jo tehtyä, niistä tuli kivan raidalliset ihan itsestään.
Soodatestissä (liraus lientä, vähän ruokasoodaa ja pätkä lankaa) lanka muuttui heleän vihreäksi.
Tällä hetkellä kanistereissa on likoamassa ruusun terälehtiä ja lankaa, ja tulos on yllättävä. Ekat vyyhdit ovat vielä kuivumassa, joten niistä raportoin erikseen.
P.S. Olihan pitkä tauko blogin päivityksessä. Käväisin Suomessa julkaisemassa toisen kirjani ja olen kirjoittanut kolmatta niin antaumuksella, etten ole muuhun osannut paneutua. Vilkaise Portugaliin sijoittuvan toisen dekkarini esittely täältä!
Ei kommentteja :
Lähetä kommentti