maanantai 24. elokuuta 2015

Suorastaan himoittavan hyvä passionhedelmäpiiras

Kypsät passionhedelmät ovat tummia, ja parhaimmillaan
ne ovat kun ne alkavat vähän rypistyä.
Eikös sama päde myös naisiin?
Casa Vivan kaksi parikesäistä passionhedelmäköynnöstä tuottivat tänä vuonna ihan mukavasti satoa. Hedelmiä on riittänyt syötäväksi ja vähän myös säilöttäväksi. Ensimmäistä kertaa eläissäni kokeilin myös piiraan tekemistä ilman uunia, keksinmuruista. Ei ollut vaikeaa.

Yleensä keksimurupiiraat tehdään kai irtopohjavuokiin, mutta minulla ei sellaista ole enkä siihen hätään lähtenyt kaupasta hakemaan, joten vuorasin tavallisen piirasvuoan leivinpaperilla ja levittelin pohjan ja täytteen siihen. Jähmettyneen piiraan sai helposti siirrettyä tarjoiluvadille.

Piiras maittoi kaikille pöydän ympärille kerääntyneille, ja kiikutin sitä myös naapuriin, jolta sain pari passionköynnöksen tainta lisää. Eläköön vaihtotalous!
Ei järin himoittavan näköinen, mutta maku
kompensoi vaatimatonta ulkonäköä.

Näin tehdään passionhedelmäpiiras:

Pohja:
200 g digestive-keksejä
100 g voita tai margariinia
Täyte:
n. 300 g passionhedelmiä
1 tlk kondensoitua maitoa (löytyy hyvinvarustetuista marketeista nimellä condensed milk)
n. 1 dl maustamatonta kreikkalaista jugurttia
4 liivatelehteä
n. 1/2 dl maitoa

Vuoraa piirasvuoka tai irtopohjainen kakkuvuoka leivinpaperilla.
Murustele keksit taikinakulhoon, käytä apuna vaikkapa morttelin nuijaa. Sulata rasva ja sekoita se keksimurujen joukkoon. Painele muru-rasvaseos vuoan pohjalle tasaiseksi massaksi.

Halkaise passionhedelmät ja irrota hedelmäliha lusikalla isohkoon kulhoon.
Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä pakkauksen ohjeen mukaisesti.

Sekoita hedelmäsoseen joukkoon kondensoitu maito ja jugurttia sen verran, että seoksesta tulee sopivan raikasta. Kondensoitu maito on ainakin Portugalissa tosi makeaa. Kannattaa siis maistaa välillä ja lisätä jugurttia maun mukaan.

Lämmitä maitoa vähän. Puristele liivatelehdet kuiviksi ja lisää ne maitoon, sekoita kunnes liukenevat siihen. Lisää seos täytteeseen ja sekoita hyvin. Kaada täyte pohjan päälle ja tasoita. Laita jääkaappiin muutamaksi tunniksi, kunnes sekä täyte että pohja ovat jähmettyneet hyvin. Nauti varoen, sillä tämä herkku voi viedä kielen mennessään!

P.S. Keksimurupiiraskokeilut ovat jatkuneet. Tulossa persikka-rahkapiiras!




2 kommenttia :

  1. Namnam, herkullinen piirakka. Miniä teki passionhedelmistä curdia, maukasta. Saanko jakaa hänelle piirakkaohjeen, varmaan tykkäis! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toki saa jakaa :-) Olen huomannut aika sopivaksi keksimuru/rasvasuhteeksi 2/1 eli kaksi osaa murua ja yksi rasvaa, grammoissa siis.

      Poista