lauantai 27. helmikuuta 2016

Toin sulle kotiviinin

Isäntä tuli yhtenä päivänä kotiin viiden litran viinikanisterin kanssa. Sellaisiahan myydään Portugalissa, mutta yleensä niiden viinien tekemisessä on käytetty enemmän lisäaineita kuin rypäleitä. Tämä viini oli kuitenkin kotitekoista, caseiro, ja se oli peräisin jostain paikkaa Dourojoen laaksosta. Dourollahan viljellään erityisesti portviineihin käytettäviä rypäleitä, mutta siellä tehdään myös erinomaisia punaviinejä.

Casa Vivahan on ennen ollut viinitila. Siitä muistona löysimme tänne tullessamme kymmenkunta vanhaa, madonsyömää tammitynnyriä, viiniprässin ja pieniä tarvekaluja, jotka pääsivät kotikutoiseen minimuseoomme (katso täältä!). Pihan perällä on myös kaksi 1500 litran betonisäiliötä, joista toista maisemoi passionhedelmäköynnös. Täällä on tehty vinho verdeä, joka nimestään huolimatta ei ole vihreää. Portugalin kielellä verde tarkoittaa vihreän värin lisäksi raakaa, kypsyttämätöntä. Vinho verde voi siis olla valkoista, roséta tai punaista. Vastakohtana sille on vinho maduro, kypsä viini.

Viiniköynnökset hävitettiin jo vuosia sitten. Pellonlaidalla tosin kasvaa vielä villiintynyttä köynnöstä, joka ei tee hedelmiä, mutta lehtiä aion taas käyttää viininlehtikääryleisiin kunhan ne keväällä taas kasvavat.

Palataanpas saamaamme kotiviiniin. Avasimme kanikan illalla ja otimme maistiaiset. Kyllä piti vähän irvistää, sillä ensivaikutelma oli käyneen marjamehun, ja viini oli vielä pirskahtelevaa. Kun se sai vähän aikaa haukata happea karahvissa, alkoi makukin parantua. Ensimmäisen lasillisen jälkeen viini maistui jo suorastaan herkullisen täyteläiseltä. Kun makuun tottui, maistui tavallinen kaupan viini sen jälkeen laimealta, "jatketulta".

Orkidea omalta pihalta.


Kotiviinin tekeminen on Portugalissa varsin yleistä. Viiniköynnöksiä näkee siellä täällä kasvamassa talojen vierustoilla tai pellonlaitoja pitkin. Kotiviini tehdään omaan käyttöön, sen myyminen vaatii oman byrokratiansa, mutta silti aina silloin tällöin törmää etikettömiin viinipulloihin, eikä tästä ole pitkäkään matka taloon, jonka portissa keikkuu valkoinen viinikanisteri merkkinä siitä, että sieltä saa kotiviiniä, vinho caseiro.

P.S. Viini on viisasten juoma, joten muistetaanhan sen nauttimisessa kohtuus.

Minkä kanssa meillä nautitaan punaviiniä? Esim. näiden: 
(silloin kun on niiden aika)

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti