perjantai 13. toukokuuta 2016

Friteeratut kuningaskalat ja tomaattiriisi (Peixe rei frito com arroz de tomate)

Ikävöin välillä suomalaisia muikkuja. Sellaisia rapeaksi paistettuja tai savustettuja. Nyt sain jotain melkein yhtä hyvää: pieniä kuningaskaloja eli peixe rei. Isäntä uppopaistoi ne öljyssä, mutta varmasti yhtä hyvää tulee pannullakin tiristelemällä. Jos kalat ovat tosi pieniä kuten nämä olivat, pannulla paistaminen voi kuitenkin käydä aika työlääksi

Kaloja oli kokonaisen kilon verran, joten niitä syötiin vielä seuraavanakin päivänä. Lisukkeena maukasta tomaattiriisiä.

Friteeratut pikkukalat ja tomaattiriisi (Peixe rei frito com arroz de tomate)

1 kg pikkukaloja, esim. peixe rei, pientä sardiinia tai muikkua tai silakkaa
vehnäjauhoja
suolaa
öljyä uppopaistamiseen

Tomaattiriisi

1 l vettä
5 dl pitkäjyväistä riisiä (myös arroz carolino eli puuroutuva riisi käy)
3 rkl tomaattisosetta (polpa de tomate)
½ vihreää paprikaa suikaleina
½ sipulia silputtuna
2-3 valkosipulinkynttä silputtuna
1 laakerinlehti
loraus oliiviöljyä
suolaa
(pikkuisen tuoretta chiliä)

Kuumenna oliiviöljy kattilassa, lisää silputtu sipuli ja kuullota hetki. Lisää riisi ja pyörittele sitä hetki. Lisää kiehautettu vesi ja loput ainekset. Keitä kypsäksi, aika riippuu riisilaadusta. Riisi saa jäädä malandroksi eli siihen pitää jäädä vähän lientä, sitä ei saa keittää kuivaksi (ks. kuva). Lisää tarvittaessa vettä.

Sekoita vehnäjauhoihin suolaa kulhossa, pyörittele kokonaiset pikkukalat jauhoissa. Kuumenna öljy kattilassa tai paistinpannussa ja kypsennä kalat öljyssä. Siihen ei mene kuin pari minuuttia.  Öljyn pitää olla kunnolla kuumaa. Nostele kalat talouspaperin päälle valumaan.

Sitten ei muuta kuin nauttimaan maukasta ateriaa. Ei ole ihan terveellisimmästä päästä, mutta välillä on lupa herkutella.

P.S. Seuraavaksi hellalla hautuu viininlehtikääryleet.


1 kommentti :

  1. Näyttää tosiaan vähän muikuilta. Herkullisen näköinen ja kuuloinen annos :)

    VastaaPoista