lauantai 14. tammikuuta 2023

Pikkumattoja pirtakangaspuilla


Muistan kun pikkutyttönä istuin mummoni vieressä, kun hän leikkasi matonkuteita ja kutoi niistä räsymattoja. Minäkin sain oman maton sitten kun kasvoin vähän. Haave omista kangaspuista on kulkenut mukana vuosikymmenet, ja lopulta hankin Kromskin pirtakangaspuut päästäkseni kutomisen makuun. Nyt olen kutonut peittoja, mattoja ja shaaleja. Kutominen on valtavan mukavaa, työkin edistyy nopeasti. Pirtapuut ovat siitä kätevät, että loimen voi tehdä joka työlle erikseen. 

Loimen luomisen yhdellä pirralla opettelin täältä. Yhdellä pirralla voi kutoa ns. palttinasidosta, joka sopii shaaleihin, kaulahuiveihin ja peittoihin. Sen sijaan mattoihin se ei sovellu hyvin, matoista tulee löyhiä ja lerppuja. Mattoihin tarvitaankin kaksi pirtaa. Loimen luomisen opettelin täältä (englanninkielinen video). Kahdella pirralla voi kutoa tuplaleveyttä, mutta sitä en ole vielä kokeillut. Työleveytenä näissä minun puissa on 80 cm.

Kutomisessa loimen luominen on työläin vaihe. Mattoja tehdessäni teenkin samantien niin pitkän loimen, että siitä saa kaksi pikkumattoa. Koska pirtani ovat tiuhoja (nr 8), teen loimen vain joka toiseen reikään. Näin loimilanka uppoaa paremmin kudelangan sisään. Kuteen tiivistän kammalla. 

Tällä viikolla sain valmiiksi kaksi mattoa. Ensimmäisen kude on leikattu ystävältä saaduista käytöstä poistetuista tyynyliinoista. Leikkasin niistä ensin saumat pois, sitten ompelin keskenään samanväriset kankaat siksakilla putkeksi, jonka leikkasin yhtenä soirona. Tällä tavalla kuteeseen ei tule ikäviä käännekohtia.  

Toisen maton tein kylpyhuoneeseen. Kude on kaupasta haettua bukleeta - muistathan takavuosien "ihanat" bukleematot! Matosta tuli paksu ja pehmeä, eikä tässä ihan heti näy roskat ja tahrat, joita valitettavasti täällä maatilalla tuppaa kertymään. 

Kudetta jäi vielä toiseen mokomaan, joten ei muuta kuin uutta loimea puihin. Kisu köllöttää jalkapalli Hjalliksen päällä. Katso täältä miten pikkurahi tehdään! 


P.S. Naapurini haluaisi myydä ihan oikeat kangaspuut, jotka hänellä on olohuoneessaan. Yritän kovasti vastustaa kiusausta hankkia ne. Ei ole tilaa, aikaa jne. Ja mitä kaikilla niillä matoilla tekisin?!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti