Kananmuna lisätty, vielä pitää jatkaa hauduttamista. |
Kuten tuli jo mainittua, Portugalissa syödään aattoiltana perinteisesti turskaa ja vihanneksia, yleensä keitettyinä. Lautaselle laitetaan niin keitettyjä perunoita kuin grelos, nauriinvarsia ja pencas-lajin kaalia. Siitä mitä jää yli tehdään yleensä joulupäivänä eräänlaista pyttipannua, farapo velho (laus. faraapu velju) eli vanha rätti. Jotkut tykkäävät tästä tähderuuasta jopa enemmän kuin itse alkuperäisestä. Niin minäkin.
Näin tehdään Farapo velho eli turskapyttis:
1 sipuli silputtuna
Maisemalautasilla ikää noin 50 vuotta. Maljakossa pilkistelee kaktuksen kukka. |
pari porkkanaa, miel. keitettyinä
pari reilua lorausta oliiviöljyä
1 muna
pippuria, jauhettua kuminaa
jouluruuan tähteet
oliiveja koristeluun
Kuullota sipuli ja valkosipuli oliiviöljyssä isossa paistinpannussa. Lisää porkkanat ja ruodoista ja nahasta puhdistettu turska sekä aattoillan vihannestähteet. Isompia paloja voi vähän pieniä jos siltä tuntuu. Pyörittele ruokaa ahkerasti pannulla niin, että se kuumenee kunnolla ja muhenee samalla. Lisää kananmuna ja jatka kypsentämistä. Mausta pippurilla ja jauhetulla kuminalla. Suolaa ei välttämättä tarvitse lisätä. Kanna kuuma pannu pöytään, tarjoile ja koristele annokset oliiveilla. Siinäpä se.
P.S. Tänään tuli valmiiksi suorastaan taivaalliset tohvelit. Niistä lisää ensi viikolla.
Näitkö jo nämä?
Caldeirada de lulas eli mustekalapata
Monivärisiä sisustuskoreja
Ei kommentteja :
Lähetä kommentti