keskiviikko 22. kesäkuuta 2016

Pota-mustekalaa perunoiden kera

Portugalissa myydään monenlaista mustekalaa; on pieniä lula-mustiksia, vähän isompia pota-mustekaloja, joita on saatavilla sekä kokonaisina, lonkeroina tai suikaleina, on pyöryläistä chocoa sekä isoa turilasta, polvoa. Mustekaloja myydään sekä musteineen päivineen että putsattuina, vaaleina. Maku on mielestäni sama, ero on lähinnä esteettinen. Muste antaa ruualle harmaan värin. Mustekalan maku on mieto ja rakenne pehmeä silloin kun se on hyvin valmistettu. Veikkaan sen olevan myös aika terveellistä, kuten merenelävät yleensäkin. Se ainoa huono puoli niissä on, että ne kutistuvat hurjasti kypsennettäessä.

Yleensä paistamme pota-suikaleet maissijauhoissa pyöriteltyinä, mutta nyt Isäntä loihti niistä ihan jotain muuta. Oi oi kun oli hyvää!

Pota-mustekalaa perunoiden kera (n. 3 annosta)

tusinan verran keskikokoisia perunoita, jauhoinen lajike
1 pss (800 g) pota-suikaleita pakasteena
4 valkosipulinkynttä viipaleine
2 laakerinlehteä
oliiviöljyä
mustapippuria, suolaa
sileälehtipersiljaa silputtuna

Laita sulaneet potat kulhoon ja mausta kevyesti suolalla ja mustapippurilla, paloittele sekaan laakerinlehdet. Anna maustua hetken ja kuori ja halkaise perunat sillä välin. Keitä perunat suolalla maustetussa vedessä puolikypsiksi.

Asettele perunat uunivuoan laidoille ja laita pota-suikaleet keskelle. Ripottele päälle valkosipuliviipaleet ja lorauta reilusti oliiviöljyä. Kypsennä 220-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Viimeistele persiljasilpulla.

Lisukkeeksi sopii raikas salaatti.

Tässä lisää mustekalaohjeita: 
Caldeirada de lulas eli lula-mustekalapata
Pihvitomaattikastike mustekalalle tai ihan vaan kalalle
Pota-lonkerot perunoiden kera

P.S. Meilläkin päin vietetään juhannusta. Pöytään katetaan muun muassa grillattuja sardiineja, paprikasalaattia ja broa-maissileipää.  Katso vuoden takaisesta jutusta tarkemmin: Oi São João!


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti