tiistai 30. joulukuuta 2014

Luvassa kylmenevää. Ja jotain lämmittävää.

Pasuunakukkapuu on surullinen, "triste".
Muratinlehdet mustuivat.
Portugalissa velloo kylmä ilmamassa, joka painaa lämpötiloja pakkasen puolelle ainakin yöaikaan. Niinpä tänä aamuna Casa Vivan pellot ja puutarha olivat valkeina kuurasta, jota aamuaurinko nopeasti hätisteli tiehensä.

Yöpakkaset tekivät puutarhassa tuhojaan. Kannat ja keltaiset liljat, joiden nimeä en tiedä, tököttävät nyt rumanruskeine lehtineen pitkin pihamuurin laitaa. Myös daaliat kärsivät kylmästä ja pasuunakukkapuut roikottavat lehtiään surullisina. Jopa korkean, kadun ja pellon välisen muurin yllä levittäytyvät muratit ovat saaneet mustaa lehtiinsä. 

Kannat kuihtuivat.
Kaikkien kasvien pitäisi silti selvitä hengissä ja ehkä jopa vähän karaistuneina.

Päiväsaikaan aurinko lämmittää, mutta illalla on ihana kietoa ylleen jättikokoinen neulottu shaali. Mohairlankasekoite on kuohkea ja lämmin, ja isoilla puikoilla nopea neuloa. Tällaisen tekemistä voi sanoa todelliseksi terapiatyöksi, sillä mallineule on helppo eikä kerroksia tarvitse laskea, kavennuksista ja lisäyksistä puhumattakaan. Kautta työn on yhdistetty kahta ohutta lankaa; punaista ja toisensävyistä punaista sekä leveinä raitoina oranssia. Näin shaali saa elävän värin ja ylijäämäkerät hyötykäyttöä.

Mallineuleen opetti minulle meksikolainen Mague.

Pituutta liki 2 metriä, leveyttä 90 cm.
Lankaa hurahti melkein puoli kiloa.
Näin shaali tehdään:

Tee mallitilkku ja laske siitä haluamasi levyiseen shaaliin tarvittava (parillinen) silmukkamäärä. Harjoittele mallitilkussa samalla mallineuletta.

Neulo joka kerroksen viimeisen silmukka nurjana ja nosta jokaisen kerroksen alussa silmukka neulomatta. Näin reunasta tulee siisti. Neulo jokaisella kerroksella 5-7 ensimmäistä ja viimeistä silmukkaa aina oikeina, neuloen silmukka takareunastaan. Näin reunuksesta tulee napakampi.

Neulo alkuun 3-4 kierrosta ainaoikein-neuletta. Aloita sitten mallineule. 5-7 oikeinneulotun reunasilmukan jälkeen neulo 2 seuraavaa silmukkaa takareunastaan yhteen, ota puikolle langankierto langan etupuolelta. Toista yhteenneulottuja silmukoita ja langankiertoja kerroksen loppuun, viimeisenä langankierto ennen reunasilmukoita. Käännä työ ja tee ”nurja” puoli aivan samalla tavalla. Tällä kertaa neulot yhteen edellisen kerroksen langankierron ja sitä seuraavan silmukan. Tarkkaile, että reunasilmukoiden määrä pysyy samana. Jatka niin pitkälle kuin jaksat ja haluat, tee väriraitoja makusi mukaan. Neulo loppuun 3-4 kierrosta ainaoikein-neuletta. Päättele työ ja langanpätkät ja kietaise ihana shaali harteillesi! Ei tarvitse prässätä, ei venytellä muotoihinsa tai mitään muutakaan tylsää.

Tällä mallineuleella syntyy myös kaulahuivi tai kaksi kädenkäänteessä. Jollet usko niin kokeile! 


Casa Viva palaa puikkoihin taas ensi vuoden puolella. Luvassa on lisää keitoksia ja käsitöitä, kierrätystä ja tuunausta. Vilautan vihdoin myös sisustusratkaisujamme; miten lehmä on päätynyt ikeen alle ja mitä tapahtui vintiltä löytyneelle, pulunkakan peittämälle pikkupöydälle. Teemme jotain myös viinipullonkorkeista (mitä, en vielä tiedä) ja käytöstä poistetuista kuumavesipulloista. Yritetään ainakin. 

Riemukasta vuodenvaihdetta ja upeaa vuotta 2015!

t. Casa Vivan isäntäväki

P.S. Meitä voit seurata myös facebookissa


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti