Casa Vivan viili on maustettu kanelilla ja oman metsän hunjalla. |
Joulu tuli ja meni, kivaa oli! Mutta nyt… uh ja puh. Karmea olo?
Possu pyörii massussa? Närästää ja on ties mitä vaivoja?
Lepyttele vatsaasi viilillä, kotitekoisella. Kukkarosikin
tykkää, sillä itse tehtynä viili tulee ostettua edullisemmaksi. Alkuun
päästäksesi tarvitset vain maitoa ja – viiliä.
Leppeä viili kotona
tehden
0,5 l tuoretta maitoa
1 rkl viiliä siemeneksi (mieluiten "punaista"
Lämmitä maito haaleaksi. Ota kattila liedeltä ja sekoittele
siihen ruokalusikallinen viiliä (saa olla vähän enemmänkin). Kaada seos kahteen
tai kolmeen matalaan astiaan, ”viilipyttyyn”. Anna seistä huoneenlämmössä,
vedottomassa paikassa, seuraavaan päivään liinalla tai talouspaperilla
peiteltynä. Älä ravistele tai sekoittele viiliä, vaan anna sen olla ihan vaan
omissa oloissaan. Seuraavana päivänä kun seos on jähmettynyt, peitä astiat kelmulla tai kannella ja
siirrä jääkaappiin.
Nauti hyvällä omallatunnolla mielesi mukaan maustettuna.
Vaikka perinteisesti sokerin ja kanelin kera. Kun viili alkaa käydä vähiin tee
uutta, laita siemeneksi taas ruokalusikallisen verran jo tekemääsi viiliä.
Portugalissa viiliä ei tunneta, mutta kokeilin kerran
kesähelteillä tehdä jugurttia maustamattomasta kreikkalaisesta jugurtista, ja
siitä tuli viiliä. Kokeilenpa joskus uudestaan jos nykyinen, eräältä
suomalaiselta saatu viilinsiemen heittää henkensä.
P.S. Kaneli on Suomessa kuulemma pannassa, ja koska en halua
saada mitään virastoa niskaani niin pieni varoitus: älkäähän syökö sitä kanelia
kilokaupalla vaikka se hyvää onkin. Sama pätee tietysti kaikkiin mausteisiin.
Ei kommentteja :
Lähetä kommentti