lauantai 27. joulukuuta 2014

Mitä tuli tehtyä (viilipytyt hätiin)

Casa Vivan viili on maustettu kanelilla
ja oman metsän hunjalla. 
Joulu tuli ja meni, kivaa oli! Mutta nyt… uh ja puh. Karmea olo? Possu pyörii massussa? Närästää ja on ties mitä vaivoja?

Lepyttele vatsaasi viilillä, kotitekoisella. Kukkarosikin tykkää, sillä itse tehtynä viili tulee ostettua edullisemmaksi. Alkuun päästäksesi tarvitset vain maitoa ja – viiliä.

Leppeä viili kotona tehden

0,5 l tuoretta maitoa
1 rkl viiliä siemeneksi (mieluiten "punaista"

Lämmitä maito haaleaksi. Ota kattila liedeltä ja sekoittele siihen ruokalusikallinen viiliä (saa olla vähän enemmänkin). Kaada seos kahteen tai kolmeen matalaan astiaan, ”viilipyttyyn”. Anna seistä huoneenlämmössä, vedottomassa paikassa, seuraavaan päivään liinalla tai talouspaperilla peiteltynä. Älä ravistele tai sekoittele viiliä, vaan anna sen olla ihan vaan omissa oloissaan. Seuraavana päivänä kun seos on jähmettynyt, peitä astiat kelmulla tai kannella ja siirrä jääkaappiin.

Nauti hyvällä omallatunnolla mielesi mukaan maustettuna. Vaikka perinteisesti sokerin ja kanelin kera. Kun viili alkaa käydä vähiin tee uutta, laita siemeneksi taas ruokalusikallisen verran jo tekemääsi viiliä.

Portugalissa viiliä ei tunneta, mutta kokeilin kerran kesähelteillä tehdä jugurttia maustamattomasta kreikkalaisesta jugurtista, ja siitä tuli viiliä. Kokeilenpa joskus uudestaan jos nykyinen, eräältä suomalaiselta saatu viilinsiemen heittää henkensä.


P.S. Kaneli on Suomessa kuulemma pannassa, ja koska en halua saada mitään virastoa niskaani niin pieni varoitus: älkäähän syökö sitä kanelia kilokaupalla vaikka se hyvää onkin. Sama pätee tietysti kaikkiin mausteisiin. 

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti