perjantai 2. lokakuuta 2015

Kodin toinen sydän

Keittiö on kodin sydän, sanonta kuuluu. Casa Vivassa on kaksi sydäntä; se toinen sijaitsee olohuoneen ruokailutilassa, missä syömme lounaat ja illalliset niin arkisin kuin pyhinä, ja istumme iltaa joskus pidempäänkin. Paitsi jos syömme ulkona pihalla. Kalusteet ovat kulkeutuneet pääosin Suomen asunnostani, jossa oli hieman espanjalaishenkinen sisustus. Katsotaanpa kuvien kera:

Tumma ruokapöytä on muistaakseni tervaleppää ja ostettu Juvista puuvalmiina. Siihen on kaksi jatkopalaa. Käsittelin sen petsilakalla, ja kun alkoi käydä kovin tummaksi, laitoin kiiltoa pintaan vielä kirkkaalla lakalla. Nyt pöytä kaipaisi uutta käsittelyä ja vaaleampaa väriä, mutta mahtaako tumma petsi lähteä millään pois?

Nahkaiset tuolit on ostettu Kodin Ykkösestä. Talveksi taidan väsätä niihin lämpimät "pefletit" tai muuta vastaavaa. Pöydän alla oleva lehmäntalja niinikään on Kodin Ykkösestä. Talveksi se muuttaa sohvapöydän alle ja ruokapöytä saa alleen paksumman ja lämpimämmän maton. Kivilattia kun on joskus hiukan kolea, ja maton tarkoitus on lämmittää paitsi meidän jalkojamme myös ruoka-aikoina pöydän alla makoilevia koiria. Jotka puolestaan lämmittävät jonkun onnekkaan jalkoja.

Nurkassa on baarikaappi ja vanhaa lasia. Baarikaapin ryhtiliikkeestä voit lukea täältä.

Astiakaappi on täynnään portugalilaista ja venäläistä posliinia, venäläistä kristallilasia ja espanjalaista savea ym. ym. Pinjapuusta tehdyn kaapin olisin saanut helposti kaupaksi Suomessa, mutta halusin pitää sen. Kuljetusta varten se purettiin osiin ja suojattiin hyvin. Ennen syksyä käsittelen koko kaapin mehiläisvahalla, jota uponnee taas pari purkkia. Kaappi on ostettu Kodin Ykkösestä. Olen näköjään asioinut siellä paljon!


Kaapin päällä vanhoja kupariastioita. Sokeripurkki ja kahvipannu ovat löytöjä täkäläisiltä antiikkimarkkinoilta - nyt voisin laittaa ne kiertoon, jos ketään kiinnostaa ostaa.


Pöydällä Marimekon kankaasta ommeltu lautasliinakori (katso täältä miten se ommeltiin) ja Tallinnan tuliaisina saatu takorautainen pannunalunen sekä Novitan Huopanen-langasta virkattu pitkulainen, huovutettu pannunalunen. Pöydän päällä oleva valaisin on ostettu antiikkiliikkeestä Helsingin Hesperiankadulla. Pöytäliinojen käytöstä en pidä yhtään, mutta jonkinlaiset kattausalustat pitäisi tehdä liukkaalle pöydälle. Vaan minkälaiset...?

Baarikaapin yläpuolella on edesmenneen tätini maalaama pihlajanmarjataulu. Punainen väri toistuu yksityiskohdissa eri puolilla taloa. Sattumalta tai tarkoituksella, en itsekään ole enää varma.

Tältä näyttää siis maalaistalon "kakkossydän". Tänä iltana pöytään katetaan arkilautaset, illan menussa on paistettua kanaa Casa Vivan tapaan, eli kokonainen broileri paloitellaan ja paistetaan pannulla kokonaisten valkosipulinkynsien kera. Eipä siihen oliiviöljytilkan ja suolan lisäksi muuta tarvita.

P.S. Olohuoneen toista puolikasta eli oleiluosiota esittelen tuonnempana. Mietinnässä on uusi järjestys talveksi, ja sohvatyynyille uusia päällisiä.

2 kommenttia :

  1. Tunnelmaillinen huone ja aivan ihana astiakaappi :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Saisinpa vielä toisen samanlaisen kaapin, laittaisin sen liinavaatekaapiksi :-)

    VastaaPoista