tiistai 24. marraskuuta 2015

Kotijuustoa omien kanojen munista

Maalaiskanojen munista tulee
juustoon kellertävä sävy. 
Vaikka Portugalissa on todella laajat valikoimat erilaisia juustoja, niin tuorejuustoja kuin kypsytettyjä juustoja, niin joskus tekee mieli ihan kunnon perinteistä kotitekoista munajuustoa. Ainekset ovat varsin yksinkertaiset: maitoa, munia ja piimää. Piimän löytäminen Portugalista vei aikaa, mutta portolaisesta Venäjä-kaupasta sitä saa, samoin olen nähnyt sitä eräässä Jumbossa (hypermarketketju).

Munien löytäminen sen sijaan on aika vaivatonta. Sen kun hakee niitä kanalasta. Oikeiden maalaismunien keltuainen on keltaisempi kuin kanalakanojen - siksi Casa Vivan juustolla on kellertävä sävy. Kanalakanojen munilla saa valkean juuston.

Kefiiriä etnisestä
ruokakaupasta. Onneksi
kyrilliset kirjaimet ovat
jotenkuten hallussa.
Näin tehdään kotijuusto: 

1,5 l maitoa (kevyt tai kulutus)
0,5 l piimää
2 munaa
(suolaa maustamiseen)

Painoviritys. Vastajauhettu kukkasuola
antaa parhaan maun.
Suolamylly: Bodum.
Kuumenna maito kattilassa kiehumispisteeseen ahkerasti sekoittaen . Älä vaan anna sen palaa pohjaan. Sekoita piimä ja munat keskenään ja lisää kuumaan maitoon. Kuumenna uudestaan kunnes seos porahtaa. Seos alkaa nyt heroittua. Nosta kattila sivuun ja anna levätä ainakin puoli tuntia.

Nosta heroittunut seos reikäkauhalla harsokankaalla vuorattuun siivilään tai suoraan tiheään metallisiivilään. Pidä alla astiaa, johon hera valuu. Tässä vaiheessa voit maustaa juustomassan suolalla. Laita päälle lautanen nurinpäin ja jotain pientä painoksi. Peitä esim. pyyhkeellä ja anna valua 2-3 tuntia. Jos mahdollista, laita juusto valumaan viileään paikkaan, esim. parvekkeelle tai tuulikaappiin.

Aamiaissämpylän välissä kotijuustoa ja kotitekoista
viikuna-hunajahilloa. Niin hyvää, että...!!
Kumoa juusto tarjoiluvadille tai lautaselle. Syö voileivän kanssa tai salaatin lisukkeena. Minulla kotijuusto kuuluu olennaisena osana joulupöytään, rosollin seurana.

Älä heitä heraa pois! Saat siitä maukkaan pohjan meheville sämpylöille tai lettutaikinalle. Heran voi myös pakastaa ja käyttää myöhemmin. Tästä annoksesta tulee heraa jopa 1,5 litraa.

P.S. Mitä voi tehdä ilmapalloilla ja muotoiluvaahdolla? En takaa, että mitään, mutta kokeilu on käynnissä.Mitä muuta meillä on tehty? Katsopa näitä: 


Lepyttele vatsaa kotiviilillä


Juustoheran voi käyttää myös ruokaisaan pannukakkuunNopeasti valmista pukinkonttiin:
Tossukat isoäidinneliöistäEi kommentteja :

Lähetä kommentti