torstai 5. marraskuuta 2015

Lämpimät jalat Hot feet - tohveleissa

Ihanat villatohvelit ja Salli, jalkapalli.
Hjallista en ole vielä tehnyt sille seuraksi.
Talvi tulee Casa Vivaankin, ja talvella talon alakerran kivilattia on kylmä. Aloinkin miettiä vaihtoehtoa kiinakauppojen kylmäpohjaisille tohveleille, sillä olen todellinen viluvarvas. Päätin tehdä talvitohvelit itse. Langaksi valitsin 100 % villaa oleva mattolangan, jota yleensä käytetään Arraiolos-mattoihin. Tohvelit tein melkein samalla tavalla kuin puuvillaiset Happy Feet -tohvelit. Pohja on kaksinkertainen, ja villalangan sisään virkkasin puuvillanyöriä antamaan tukea ja eristystä. Pohjien väliin kiinnitin harsimalla lisäksi kaksinkertaisen huopakankaan.

Lopuksi virkkasin pohjakappaleet yhteen ja vielä kaksi kerrosta kiinteitä silmukoita ympärille, kärkeen kolmas kerros ja avoimeen kantaosaan reunan vahvikkeeksi piilosilmukoita. Puuvillanyörin sijasta laitoin tukea antamaan kaksinkertaista hamppulankaa.

Äh, valkoinen puuvillanyöri kuultaa punaisen langan alta.
Toisin kuin Happy Feeteissä, näiden tohveleiden päällysosan virkkasin irrallisena nilkasta lähtien. Kavennukset tein molemmissa reunoissa. Lopuksi ompelin päällisen kiinni pohjaan. Se on näin paksulla langalla paljon helpompaa kuin virkata päällinen suoraan kiinni pohjaan. Reunaa taitoin parin kerroksen verran kaksinkerroin ja kiinnitin sen napilla. Myös päällisissä tukilankana on kaksinkertainen hamppulanka, sillä puuvillanyöri loppui kesken.

Vertasin näiden tohvelien lämpimyyttä "kiinatohveleihin", eli kuljin vähän aikaa eriparitohveleilla. Eron huomasi. Hot Feetien etuna on sekin, että luonnonmateriaalit hengittävät, toisin kuin täysin synteettinen kiinatohveli. Kun jalka pysyy kuivana, se pysyy lämpimänä. Vaikkei näitä tohveleita ollut järin miellyttävä väkertää, niin teen taatusti toisetkin ja lisään vielä eristystä pohjiin. Yhdessä lankakaupassa näin myös huopuvaa villaa...

Ei ehkä maailman kauneimmat,
mutta kyllä maailman parhaimmat!
Lankaa kului noin 150 g ja puuvillanyöriä vähän yli 10 metriä. Tohvelit ovat tarkoituksella niin väljät, että ne mahtuvat jalkaan paksujenkin sukkien kanssa. Talvella kun minulla on joskus kolmekin paria sukkia jalassa...

P.S. Nyt on jo työn alla toisenlaiset tossukat. Seuraa blogin uutuuksia vaikkapa facebookin kautta, niin pysyt kärryillä!


Tämäkin on tehty mattolangasta: 


Pyykkipoikakori

4 kommenttia :

 1. Just hyvät tohvelit kun saa helposti jalkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se olikin yksi tavoite, sillä vaihdan monta kertaa päivässä pihakenkiin tai saappaisiin. Ulkona tulee hypittyä yhtenään :-)

   Poista
 2. Tosi söpöt ja ihanan väriset! Varmasti myös lämpimät :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Punainen on lempivärini :-) Seuraaviin tohveleihin pitää laittaa vielä lämpimämpi pohja, miten, en tiedä vielä. Ja ehkä jotain materiaalia joka ei kerää kaikkia koirankarvoja matkaansa :-)

   Poista