tiistai 3. marraskuuta 2015

Tossukat isoäidinneliöistä

Minulla oli joskus nuorena isoäidinneliöistä virkatut pikkutöppöset. Ne olivat oikein lämpimät jalassa, myös talvisaappaissa. Tein sellaiset nyt ensimmäistä kertaa itse ja ristin ne tossukoiksi. Jollei siis omat sormet ja taidot vielä taivu sukkien neulomiseen, ovat nämä pikkutossukat hyvä ensiapu viluvarpaille. Isoäidinneliön ohje löytyy esim. täältä.

Neliöt yhdistetään viimeisellä kerroksella. Lankana näissä on kaksinkertainen Rose Mohair, ja sitä kului yhteensä noin 60 g, virkkuukoukku 4,5 mm. Sen verran väljät näistä tällä langalla tuli, että alle mahtuu 38-kokoisella tassulla vähän paksumpikin sukka. Jalat kun eivät koskaan voi olla liian lämpimät talvella, eihän?Näin tehdään isoäidinneliöistä tossukat: 

Virkkaa ensin yksi 3 kerroksen neliö (= neliö 1) valmiiksi. Virkkaa sitten toinen neliö (= neliö 2), ja liitä se kulmastaan ensimmäisen neliön yhteen kulmaan. Näin saat tossukan pohjan.

Virkkaa kolmas neliö (= neliö 3), ja liitä se kahdelta sivultaan neliöön 2 (ks. myöhemmin neliöiden liittäminen). Näin saat tossukan kärjen.Virkkaa neljäs neliö, ja liitä se kolmelta sivultaan neliöihin 1, 2 ja 3 (ks. kuva).

Virkkaa viides neliö ja liitä se kolmelta sivultaan neliöihin 1, 2 ja 3. Nyt sinulla on tossukan pohja ja etuosa.Virkkaa kuudes neliö, ja liitä se kahdelta sivulta neliöön 1. Nyt sinulla on myös kantapää.

Virkkaa tossukan reunaan kerros kiinteitä silmukoita. Päättele langanpäät. Tossukka on valmis! Tee vielä toinen samanlainen.Palojen yhdistäminen: 

Yhdistä palat viimeisellä kerroksella niin, että virkkaa pylväsryhmien väliin kahden ketjusilmukan sijasta 1 ketjusilmukka, 1 kiinteä silmukka viereisen neliön ketjusilmukkakaareen, 1 ketjusilmukka.

Yhdistäessäsi neliötä kahden vierekkäisen neliön kulmiin, virkkaa 1 ketjusilmukka, koukkaa lanka molempien kulmien läpi, ota langankierto koukulle ja vedä kaikkien kolmen silmukan läpi, virkkaa 1 ketjusilmukka. Tee kulmaan tavalliseen tapaan 3 pylvästä yhdistämisen molemmin puolin.


P.S. Tossukoita ja sen sellaisia on tulossa lisää!

Mitä muuta Rose Mohairista? Katso näitä: 


Lohi ui sukkiin

Sukat ja säärystimet 

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti