tiistai 17. marraskuuta 2015

Pitsineuletakki mohairsekoitteesta

Ostin kesällä Porvoon Kellarikirppiksestä ohutta mohairsekoitelankaa, joka soveltuisi hyvin koneneulontaan. Vaikka minulla neulekonekin on, päätin neuloa langasta pitsineulereunaisen takin käsin. Ihan vaan siksi, kun käsinneulonta on kivempaa. Työ tuli valmiiksi yllättävän nopeasti, vaikka tein sitä pääsääntöisesti vain iltamyöhään. Ohut, sileä lanka oli vaivaton neuloa. Sitä kului vain 260 g, ja jäljelle jäi vielä toinen mokoma, vähän enemmänkin. Saisikohan siitä vielä hihattoman kotelomekon, jos yhdistäisi jotain muuta punaista lankaa...

Ei ole slimmattu ollenkaan, vaan neulottu
suorana pötkönä. Pitsineuleosuus on
hieman leveämpi kuin sileä neule.
Mitat otin vanhasta villatakista ja mallitilkun avulla laskin tarvittavan silmukkamäärän. Prässäyksen jälkeen kappaleet venyivät vähän, joten hihoista tuli maksipituiset. Ei se mitään, sillä näinhän ne lämmittävät ranteita.

Etureunat on neulottu näin: Oikealla puolella 3 silmukkaa oikein takareunoistaan, langankierto, 2 silmukkaa yhteen takareunoistaan, 3 silmukkaa oikein takareunoistaan. Nurjalla puolella on neulottu 7 silmukkaa oikein takareunoistaan. Langankierroista muodostuu reikärivi, eikä erillisiä napinläpiä tarvitse neuloa. Välttyy niidenkin välimatkan mittaamiselta.

Takana pääntie on huoliteltu laiskasti 4x4 ruutuneuleella viimeiset neljä kerrosta. Ei rullaudu, eikä tarvitse poimia silmukoita resoria tms. varten.


Pitsineulemalli on superhelppo käpymalli. Kavennukset tehdään kävyn keskellä, ja langankierrot lähestyvät keskikohtaa kerros kerrokselta. Ensimmäinen kerros on ainaoikeaa eli oikeaa sekä oikealla että nurjalla puolella. Ei rullaudu prässäyksen jälkeen. Ennen prässäystä pitsineule on kupruilevaa, mutta se tasoittuu kun silittää kostean kankaan läpi.

Helppo pääntie takana. 
Mallikerran leveys on 14 silmukkaa ja sanallisesti kuvattuna se menee näin: Kahden reunasilmukan jälkeen ota langankierto puikolle, neulo 5 oikein, nosta 1 silmukka, neulo 2 seuraavaa yhteen oikein, vedä nostettu silmukka yhteenneulottujen silmukoiden yli (=ylivetokavennus), neulo 5 silmukkaa oikein, ota langankierto puikolle, neulo 1 oikein. Toista mallikertaa kerroksen loppuun asti.


Seuraavalla kerroksella neulo langankierron ja kavennuksen välissä 4 silmukkaa, sitä seuraavalla kerroksella 3 jne. Kun pääset kävyn yläkärkeen, tee vain yksi langankierto ja neulo sen jälkeen 2 oikein yhteen. Sitä seuraavalla kerroksella aloita uudet kavennukset edellisten käpyjen välissä.

Tällainen käpypitsi sopii hyvin myös huiviin. Mallineule on helppo oppia, ja kun alkuun pääsee, loppu sujuu melkein itsestään.

No niin, ylimmälle riville tuli virhe. Kahden kenoviivan
pitäisi kuvata kahta yhteenneulottua silmukkaa. 
Tästä tuli uusi lempivillatakkini!

P.S. Kun seuraavan kerran alan neuloa villatakkia tai -puseroa, otanpa vaihekohtaisesti kuvat miten siitä saa omien mittojen mukaisen ilman valmiita ohjeita.


EDIT: pitsineuleen sanallista ohjetta korjattu.

2 kommenttia :

  1. Onpa väriltään ja malliltaan kaunis villatakki. Mustan kans niiin tyylikäs. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tykkään simppeleista malleista :-) Tämä villatakki pääsi ns. parempaan käyttöön, eli ei löydy päältäni esim. silloin kun käyn kanalassa :-)

      Poista