keskiviikko 20. tammikuuta 2016

Appelsiininmakuinen riisirahka

Appelsiininkuoriraasteella maustetut jälkiruokakokeilut jatkuvat. Tällä kertaa vuorossa oli riisirahka, jota tuli niin iso satsi, että sitä riitti useammalle päivälle, ja aina vaan maistui!

Koska eri maissa riisit tuppaavat olemaan erilaisia, on ohje suuntaa antava, ja kokeilemalla (tai ihan sattumalta) löytää mieleisensä koostumuksen.

Riisirahkaan voi lisätä hedelmäpaloja tai marjoja oman maun ja saatavuuden mukaan. Meillä laiteltiin mandariinipaloja, koska appelsiinit ovat vielä aika kirpeitä. Myös sokerin määrää voi säädellä sen mukaan kuinka makeaa riisirahkasta haluaa.

Appelsiininmakuinen riisirahka (aika monta annosta)

riisipuuro: 
3,5 / 1,5 dl puuroutuvaa riisiä (Portugalissa Arroz Carolinoa 3,5 dl, Suomessa puuroriisiä n. 1,5 dl)
6 / 8 dl maitoa (Portugalissa 6 dl, Suomessa arviolta 8 dl)
5 dl vettä
kanelitanko
suolaa

2 appelsiinia (miel. luomu)
400-500 g vähärasvaista maitorahkaa (Portugalissa sitä voi löytää Lidlistä ja Jumbosta)
n. 2 dl sokeria
n. 2 tl vanilliinisokeria

Laita riisi ja kanelitanko kiehuvaan veteen, keitä hiljalleen viitisen minuuttia. Lisää sen jälkeen maito ja kuumenna koko ajan sekoittaen. Keitä lähes kypsäksi välillä sekoittaen. Riisi saa jäädä al denteksi. Mausta suolalla, ota kanelitanko pois ja anna jäähtyä.

Raasta jäähtyneeseen puuroon kahden hyvin pestyn appelsiinin kuori. Lisää sokeri ja vanilliinisokeri sekä maitorahka. Poista appelsiineista kuori veitsellä ja paloittele se, lisää palaset riisirahkaan ja sekoita hyvin. Anna jäähtyä jääkaapissa ja pistele poskeen aamupalaksi, välipalaksi, jälkiruuaksi tai iltapalaksi. Riisirahka on proteiinipitoista mutta vähärasvaista.

Appelsiininkuoressa on aromia antavia luontaisia öljyjä. Kuoriraasteella voi maustaa myös vaikkapa vanukkaan (katso tästä!) ja sitä voi laittaa sitruunankuoren sijasta kookoskekseihin (katso tästä!).

P.S. Rahkariisi ei ole yhtään niin makeaa kuin viime talvena tekemäni mandariiniriisi (katso tästä!), johon rahkan sijaan tuli kondensoitua maitoa. Portugalissa sitä kutsutaan Arroz doceksi eli makeaksi riisiksi. Meksikolainen ystäväni tekee arroz docen basmatiriisistä (katso espanjankielinen resepti täältä!). Syntisen hyvää!

2 kommenttia :

  1. Appelsiini on kuin aurinko täällä Suomessa kulmän keskellä. Niitä on tullutkin mutusteltua viime päivinä ;) Täytyykin testata sitä myös tuossa jalostetussa muodossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Appelsiini antaa tosiaan hyvän säväyksen niin makunsa kuin värinsä puolesta. C-vitamiinia tarvitaan nyt siellä ja täälläkin, joten nyt on hyvä aika popsia appelsiineja :-)

      Poista