- Matkalla kaupasta kotiin älä sulje simpukkapussia. Niiden pitää saada hengittää.
- Kuljeta simpukat kylmässä, osta kylkeen esim. pari pakastehernepussia.
- Säilytä valmistukseen asti jääkaapissa. Valmista ne ostopäivänä.
- Kun alat valmistaa simpukoita, pese ne juuresharjalla huolellisesti kylmässä vedessä. Jos simpukankuori on raollaan, napauta sitä. Jos se ei sulkeudu, heitä se pois. Samoin heitä pois kaikki rikkoutuneet simpukat.
- Syödessäsi valmiita simpukoita pistä pois kaikki ne, joiden kuori ei ole avautunut kunnolla.
Kuoret ovat vielä kiinni. Kansi äkkiä takaisin päälle! |
1 pss (n. 1 kg) tuoreita sinisimpukoita
1 dl kuivaa valkoviiniä
muutama oksa persiljaa silputtuna (mieluiten sileälehtistä)
1 pieni sipuli pilkottuna
2 valkosipulinkynttä pilkottuna
muutama haiven sahramia
reilu nokare voita
Lisäksi: tuoretta patonkia (ja ranskalaisia perunoita)
Nyt ne ovat avautuneet. |
Simpukat syödään käsin: irrota simpukanliha kuoresta toisella kuorenpuolikkaalla. Voit käyttää myös haarukkaa.
Vinkki: maukkaan liemen voit käyttää kalakeiton pohjaksi.
Nizzassa, missä yhteen aikaan kävin vuosittain, sinisimpukat tarjotaan valinnan mukaan joko ranskalaisten perunoiden tai salaatin kanssa. Tapa taitaa olla peräisin Belgiasta. Ruokajuomana suosin kuohuviiniä, sillä kokemukseni mukaan se edesauttaa ruuansulatusta.
Kun ensimmäisen kerran söin simpukoita, sain allergiareaktion ja Pamela Andersonin huulet. Huulet palautuivat normaaleiksi antihistamiinilla, eivätkä simpukat ole sen jälkeen aiheuttaneet minulle mitään ongelmia.
P.S. Mereneläviä luvassa jatkossakin: Isäntä loihti pota-mustekalan lonkeroista maukasta syötävää.
Ei kommentteja :
Lähetä kommentti