torstai 14. tammikuuta 2016

Kaulaliina pakkasiin lähtevälle


Olen parin viikon kuluttua lähdössä käymään Suomessa, ja siellä on kuulemma tosi kylmä. On minulla vanha uskollinen Joutsen-takki, mutta kaulahuivikokoelman läpikäynti paljasti niiden olevan paremmin Portugalin ilmastoon sopivia. Piti siis pistää puikot suihkimaan. Tein kaulaliinan portolaisen Lopo Xavierin lankakaupan langasta, joka on kaupan omaa mallistoa. Langassa on 59 % villaa, 25 % puuvillaa ja loput viskoosia ja akryylia. Tarkoitus oli alun perin tehdä siitä villatakki tai -pusero, mutta lanka ei riittänyt. Huiviin riitti ja jäi toisen mokoman verran vielä yli. Puikot olivat kokoa 6 ja aikaa meni yksi sateinen sunnuntai ja pari iltaa.

Mallineuleena käytin samaa simppeliä pitsineuletta kuin viime talvena tekemässäni shaalissa (katso täältä!) ja kesäisessä hartiahuivissa (katso täältä!). Tässä vielä helpon mallineuleen ohje uusintana:

Tee mallitilkku ja laske siitä haluamasi levyiseen huiviin tarvittava (parillinen) silmukkamäärä. Harjoittele mallitilkussa samalla mallineuletta.

Reunat:
Neulo joka kerroksen viimeisen silmukka nurjana ja nosta jokaisen kerroksen alussa silmukka neulomatta. Näin reunasta tulee siisti. Neulo jokaisella kerroksella 5-7 ensimmäistä ja viimeistä silmukkaa aina oikeina, neuloen silmukka takareunastaan. Näin reunuksesta tulee napakampi.

Neulo alkuun 3-4 kierrosta ainaoikein-neuletta. Aloita sitten mallineule. 5-7 oikeinneulotun reunasilmukan jälkeen neulo 2 seuraavaa silmukkaa takareunastaan yhteen, ota puikolle langankierto langan etupuolelta. Toista yhteenneulottuja silmukoita ja langankiertoja kerroksen loppuun, viimeisenä langankierto ennen reunasilmukoita. Käännä työ ja tee ”nurja” puoli aivan samalla tavalla. Tällä kertaa neulot yhteen edellisen kerroksen langankierron ja sitä seuraavan silmukan. Tarkkaile, että reunasilmukoiden määrä pysyy samana. Jatka niin pitkälle kuin on tarpeen. 

Neulo loppuun 3-4 kierrosta ainaoikein-neuletta. Päättele työ ja langanpätkät.


Kuten shaalista, myös kaulaliinasta tuli melkoisen muhkea. En ole hapsujen fani, siksi tähänkään en (ainakaan vielä) laittanut hapsuja. Vaan pitäisikö...?

P.S. Tulossa appelsiinivaniljavanukas ja pari parin illan juttua, sohvasukat ja pikapipo.Ei kommentteja :

Lähetä kommentti