perjantai 21. lokakuuta 2016

Kolme värimaailmaa: Villiviini 2, Kinuski ja Moottoritie on kuuma


Eräs kyläilemässä ollut ystävä kysyi miksi värjään lankoja kun niitä saa valmiiksikin värjättynä. Selitin, että tavallisia sukkalankoja löytyy yleensä perusväreissä: yhtä tai kahta sävyä sinistä, ruskeaa, harmaata, ehkä kirkkaanpunaista ja sitten valkoista. Sen jälkeen vein hänet katsomaan värjäämiäni lankoja. Ei tarvinnut selittää enempää.

Nämä sukat osaltaan myös selittävät miksi värjääminen innostaa. Näissä on käytetty neljää eri sävyä, mutta kaikki väri on peräisin villiintyneen viiniköynnöksen lehdistä, seassa hiukan elämänlankaa. Neljä eri värjäyserää ja myös hieman eri tekniikoita, mm. yksi erä pätkävärjäten, mikä selittää osan raidoista. Vihreästä langasta tuli elävää, väri ei ole tylsän tasainen. Keltaiset puolestaan ovat lämpimiä sävyjä ja piristävät hillitympää vihreää.

Tältä näyttää Villiviini 2, naisten kokoa. Lankana Aapo. Pääsevät pukinkonttiin.

Villiviini 1 miehelle löytyy täältä.Kinuski-sukkien päävärinä on hennalla värjätty lanka. Yksistään se olisi lattea, mutta lisäväriä tuovat mm. passionhedelmän kuori, elämänlanka ja kameliapuun hedelmäkodat. Lankana Aapoa ja jotain muuta.

Kavennan jalkateräosuutta yleensä varteen nähden. Näin sukat saa halutessaan vedettyä kapealahkeisten housujen päälle, ja jalkaterä on kuitenkin hyvin istuva.

Kärjissä keltainen valopilkku.

Pukinkonttiin menevät nämäkin.
Moottoritie on kuuma
Pikavilkaisulla näyttää mustavalkokuvalta, mutta kyllä tässä väriä on, joskin hillitysti. Värit on saatu mustapavusta, kahvista (harmaaseen lankaan) ja pellonlaidan rikkaruohosta. Väljä miesten koko ja lankana ainakin Aapoa ja Seitsemää veljestä. Langan vahvuus hieman vaihtelee siitä syystä.

Mistä sukkien nimi? Se nyt vaan juolahti mieleen näistä asfalttisista värisävyistä.

Pukinkonttiin matkaavat myös nämä sukat.


Langat olen päätellyt kätevästi neulomisen yhteydessä, kuvallinen ohje löytyy täältä.

Kolmet eri sukat, kolme erilaista värimaailmaa, kaikki peräisin kasveista. Siinäpä syitä värjätä itse lankoja!

P.S. Seuraavaksi neulon sukat ihan vain itselleni.

2 kommenttia :

  1. Itsevärjätyissä langoissa, kuten myös kankaissa, on kaunis sävymaailma ja väreissä sellaista jännää hehkua, mitä teollisesti värjätyiisä ei ole. Kauniita sukkia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :-) Olen paljon miettinyt mikä näissä väreissä viehättää, ja se on varmaan se luonnollisuus. Teollisissa langoissa on usein kova ja liian tasainen sävy. Olen oppinut pitämään jopa keltaisesta nyt (Onneksi, niitä nimittäin piisaa!) :-)

      Poista