Keittelin muutama päivä sitten kilon punakaalin. Siitä on moneksi. Ensin tein maukasta punakaalihöystöä, sitten vielä punakaalipiirakkaa. Salaatin kanssa piirakasta saa ruokaisan aterian, mutta se sopii mainiosti myös pieneksi välipalaksi, lanche, joita Portugalissa on tapana syödä lounaan ja illallisen välissä.
Keitinliemikään ei mennyt hukkaan. Siitä sai villalanka kauniin lilan värin.
Punakaalipiirakka (n. uunipellillinen)
Rahkavoitaikina:
250 g maitorahkaa
250 g voita tai leivontamargariinia
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Täyte:
½ kg punakaali suikaloituna ja keitettynä
½ farinheira-makkara viipaleina tai 100 g pekonia suikaleina
1 sipuli silputtuna
2 valkosipulinkynttä silputtuna
loraus valkoviiniä
liraus oliiviöljyä
nokare voita
suolaa
(maustepippuria)
voiteluun munaa
Valmista ensin rahkavoitaikina: sekoita pehmeä rasva ja maitorahka keskenään. Lisää vehnäjauho-leivinjauheseos ja sekoita tasaiseksi. Muotoile taikinasta pötkylä ja laita se esim. pakastepussiin tai kelmun sisään, ja laita se jääkaappiin lepäilemään.
Kuumenna oliiviöljy ja voinokare tilavassa paistinpannussa. Lisää sipuli ja valkosipuli, kuullota hetken aikaa. Lisää makkara tai pekoni ja paista kevyesti. Jauhoinen farinheira-makkara lähestulkoon sulaa pannulla. Se samalla hiukan suurustaa täytettä ja antaa makua.
Lisää keitetyt punakaalisuikaleet ja kuullota niitäkin hetki. Lisää loraus valkoviiniä ja suola, anna täytteen hautua pannulla muutama minuutti. Tarkista maku. Farinheiran kanssa ei välttämättä muita mausteita tarvitse, mutta pekonin kanssa ripaus maustepippuria antaa varmasti hyvän säväyksen.
Anna täytteen jäähtyä hetken aikaa.
Jaa rahkavoitaikina kahteen osaan ja kauli niistä toinen levyksi leivinpaperin päällä jauhoja apuna käyttäen. Laita täyte taikinalevyn päälle, jätä reunat kuitenkin vapaiksi ja voitele ne kevyesti vatkatulla kananmunalla. Kauli loput taikinasta toisen leivinpaperin päällä ja kumoa se kanneksi piirakalle. Painele reunat kiinni haarukan avulla ja pistele kanteen muutamia reikiä.
Voitele piirakka ja paista se 200 asteessa noin 20-30 minuuttia, kunnes se on kauniin kullankeltainen. Tarjoile raikkaan salaatin kanssa.
Rahkavoitaikinan ohje on peräisin Valion sivuilta. Taikina sopii mainiosti myös makeisiin leivonnaisiin.
P.S. Apua apua, olen luvannut ideoida uutta käyttöä viinipullonkorkeille kunhan Casa Vivan facebook-sivulla on 100 tykkäystä. Niitä on nyt 97, joten koitan tässä kuumeisesti loihtia korkeista jotain uutta ja käytännöllistä. Niitähän olemme jo laittaneet oviverhon painoksi sekä pöytäliinapainoihin.
Ei kommentteja :
Lähetä kommentti