keskiviikko 5. lokakuuta 2016

Raitasukan ratkiriemukkaat langanpäät

Vuosi sitten innostuin pitkästä aikaa neulomaan sukkia ja tänä syksynä (vaikka aika kesäisissä keleissä täällä Portugalissa vielä mennäänkin) värjäämään sukkalankoja. Värjään pieniä eriä, vain 25/50/100 g kerrallaan kokeillessani kaikenlaista kasvia mitä pellonlaidalta ja puutarhasta löytyy. Tämä tietää sitä, että sukissa on paljon raitoja. Ja raidat tietävät sitä, että sukissa on paljon pääteltäviä lankoja.

There must be a better way! älähdin hiljaa mielessäni kun päättelin syksyn ensimmäisiä sukkia. Tiedän, netissä pyörii videoita erilaisista päättelytekniikoista, mutta kun en jaksa tai oikein ehdikään kauheasti surffailla netissä (se aika on pois sukkien neulonnasta), niin kehitin ihan omin päin tavan päätellä langat neuloessa. Ei tämä varmasti mikään uusi keksintö ole, mutta jaan tämän nyt kuitenkin kanssaneulojille koska ei sitä koskaan tiedä, joku saattaa nähdä tämän konstin ensimmäistä kertaa.

Katsotaanpa kuvien kanssa miten päättely tapahtuu: 



1. Vaihtaessasi väriä neulo puikon ensimmäinen silmukka uudella värillä (tässä punainen).

2. Vedä sen jälkeen edellisen värin (tässä vihreä) pääteltävä langanpää uuden, neulottavan langan ja sen langanpään välistä.







3. Nosta pääteltävä langanpää neulottavan langan yli oikealle. Neulo seuraava silmukka. Kiristä pääteltävää lankaa.

Toista kohta 3. vielä 1-2 kertaa, aina kiristäen pääteltävää lankaa kevyesti.

Langankierrot sitovat pääteltävän langan niin, ettei sillä neulottu viimeinen silmukka lähde suurenemaan.



4. Tämän jälkeen nosta pääteltävä lanka neulottavan langan yli vasemmalle. Neulo yksi silmukka.















6. Sitten nosta pääteltävä lanka neulottavan langan yli oikealle. Neulo seuraava silmukka.

Jatka näin, nostaen pääteltävää lankaa neulottavan langan yli vuoroin vasemmalle ja oikealle, muutaman silmukan ajan tai puikon loppuun.

Nyt voit katkaista langanpään, mutta siltä varalta että syystä tai toisesta päädyt purkamaan työtä, kannattaa langanpäät katkaista vasta lopuksi.


Vaihtokohtaa ei juuri erota, mutta toki sen tuntee, että siellä toinen lanka kulkee. Siitä ei pääse mihinkään, että siellä on vähän matkaa ylimääräinen lanka.








Ja nurjalla puolella se näyttää tältä.

7. Neulottuasi kierroksen loppuun tee samoin neulottavan langan pääteltävän pätkän kanssa. Neulo kuitenkin ensin puikon ensimmäinen silmukka, ettei siihen kohtaan jää reikää.

Ks. kuvassa keltaisen ja vihreän vaihtokohta. Langanjuoksuja ei nurjallakaan juuri huomaa.

Näin helposti se käy, eikä raitojen teko eikä varsinkaan lankojen päättely ahdista yhtään niin paljon kuin ennen.

P.S. Kuvaamisessa oli vähän haasteita: pitelin työtä vasemmalla kädellä ja oikeassa kädessä puolitoistakiloista kameraa. Pikkaisen sai jumpata.




2 kommenttia :

  1. Kiitos vinkistä, täytyykin testata seuraavissa kirjosukissa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti tämä päättelytapa osoittautuu käteväksi :-) Pikkaisen vaatii ensin harjoittelua, mutta sitten se lähtee kyllä sujumaan.

      Poista