lauantai 28. helmikuuta 2015

Caldeirada de lulas eli mustekalapata

Tavallaan pataruoka, mutta nyt tehtiin Hackmanin viiden
litran kattilassa.
Portugalissa syödään mereneläviä laajalla skaalalla. On kaloja tietenkin, muitakin kuin sardiineja, erilaisia simpukoita, äyriäisiä ja mustekaloja. Minun suosikkini on pieni lula-mustekala, joka on miedon makuinen ja mukavan pehmoinen, ja tietenkin ruodoton. Valmistamme sitä usein joko grillattuna vartaissa tai arki-iltana pataruokana vihannesten kera. Helppo, nopea, terveellinen ja ennen kaikkea herkullinen ruoka!

Näin teet mustekalamuhennoksen (3-4 annosta):

400-600 g pakastemustekalaa (kalmari)
muutama iso peruna (jauhoinen lajike)
pari porkkanaa viipaleina
1 sipuli lohkottuna
1 iso tomaatti kaltattuna
n. 1,5 l vettä
(1 dl valkoviiniä)
suolaa, valkopippuria
tuoretta korianteria tai lehtipersiljaa

Siinä ne ovat, lulat lonkeroineen päineen.
Laita vesi kiehumaan. Kuori ja viipaloi perunat paksuhkoiksi viipaleiksi. Poista kuoritusta tomaatista siemenet, viipaloi isoiksi paloiksi. Lohko sipuli, viipaloi porkkanat. Leikkaa sulat mustekalat pienemmiksi paloiksi jos ne ovat isoja, ei kuitenkaan kovin pieniksi paloiksi, sillä ne kutistuvat keitettäessä.

Lisää ainekset korianteria tai persiljaa lukuun ottamatta kiehuvaan veteen. Vettä pitää olla sen verran, että ainekset peittyvät. Keitä kypsäksi eli noin 15-20 minuuttia. Kypsä mustekala on pehmoinen, ei sitkeä. Kaada valmiista padasta liika keitinvesi pois. Sitä toki saa jäädä vielä liemeksi.

Lisää lopuksi silputtu korianteri tai persilja, kanna pata pöytään ja nauti hyvällä ruokahalulla!

Porkkanan sijasta voit laittaa paprikasiivuja. Chilin ystävä voi laittaa myös vähän chiliä. Me laitoimme tämänkertaiseen pataan myös vähän keräkaalia.

P.S. Jos mustekalapataa sattuu jäämään yli (aika epätodennäköistä, sillä niin hyvää se on), voit hyvin lämmittää sitä seuraavana päivänä. Voit myös soseuttaa koko hoidon sauvasekoittimella ja tarjoilla alkukeittona. Kaksi ruokaa samalla vaivalla!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti