Yksi portugalilaisista perinnejälkiruuista on punaviinissä
keitetyt päärynät, Pêras bebadas (”humaltuneet
päärynät”). Casa Vivan kiireinen kokki kehitti siitä oman versionsa, johon ei
tarvitse tärvätä koko pullollista punaviiniä. Ei itse asiassa ollenkaan. Näinpä
ne tehdään:
Ainekset (2-4 hengelle riippuen herkkusuun koosta):
4 päärynää (esim. pieniä, kovia pêra rocha -päärynöitä)
1 dl portviiniä
1 rkl hunajaa
1 rkl mantelinpaloja
1 kanelitanko
1 tl voita paistamiseen
Kuori päärynät, lohko ne pituussuunnassa neljään osaan ja
poista siemenkota. Kuumenna voi pannulla, lisää päärynänlohkot ja ruskista ihan
vaan kevyesti. Siis tosi kevyesti. Lisää kanelitanko, mantelit ja hunaja ja pyörittele
päärynöitä kunnes ne karamellisoituvat. Lisää portviini ja kypsennä miedolla
lämmöllä kannen alla kunnes päärynät pehmenevät. Lajikkeesta riippuen se vie aikaa enemmän tai
vähemmän. Lisää tarvittaessa portviiniä, sillä täytyyhän vähän olla kastikettakin.
Tarjoile vielä lämpiminä (miksei kylmänäkin)
kermavaahtonokareen tai parin kera. Nam nam nam!
Tähän jälkiruokaan sopii mainiosti tawny-tyyppinen portviini, joka ei ole kovin makeaa. Tiedän, tiedän, Suomessa portviini on törkeän hintaista, mutta kerrankos sitä eletään ja herkutellaan.
Huomenna on muuten taas toripäivä, ja aion uhmata kylmää viimaa ja lähteä ostoksille.
P.S. Tykkää Casa Vivasta facebookissa! Kun 100 tykkääjää tulee täyteen, en pistä pystyyn arvontaa vaan keksin jotain järkevää (no, ehkä vähemmän) käyttöä viinipullonkorkeille. Niitähän meistä monella varmaan nurkissa notkuu odottamassa sitä Mahtavaa Kierrätysideaa.
Ei kommentteja :
Lähetä kommentti