Sitruunamelissa rehottaa puutarhassa, joten sillä koristellaan nyt kaikki. |
Casa Vivan puutarhassa ja hedelmätarhassa mandariinipuut
notkuvat hedelmiä. Niitä syödään aamusta iltaan niin paljon kuin napa jaksaa
vetää, ja olen keitellyt niistä myös hilloa pari kertaa. Tuli muuten hyvää.
Kun en enää muuta keksinyt tein vielä mandariiniriisiä mukaeltuna tutusta
appelsiiniriisistä ja Arroz com lechestä,
jonka ohjeen sain meksikolaiselta ystävältäni Anyltä, joka asuu tätä nykyä
Helsingissä. Any on aikamoinen taiteilija pikkuleipien ja täytekakkujen
koristelussa. Käykääpä katsomassa hänen Kikikas-blogiaan. Se on englanniksi ja espanjaksi, mutta Kuukkeli kääntää.
Mandariiniriisistä tuli minun mielestäni varsin raikasta,
mutta Isännän mielestä se oli ällöä, enjoativo.
Sain siis syödä melkein kaiken yksin, ja hyvällä halulla söinkin. Riisi jälkiruuassa ei kuulu Isännän lempiruokiin. Suklaa sen sijaan uppoaa.
Näin tehdään mandariiniriisi:
1 dl puuroriisiä (Portugalissa arroz carolino)
4 dl vettä
1 tölkki kondensoitua maitoa (leite condensado)
1 appelsiinin kuori raastettuna
1 kanelitanko
kymmenkunta mandariinia
Keitä riisi kanelitangolla maustetussa vedessä kypsäksi. Lisää
tarvittaessa vettä. Kun riisi on kypsää, poista kanelitanko ja sekoita joukkoon
kondensoitu maito. Anna jäähtyä. Samalla riisi vielä turpoaa. Raasta jäähtyneen riisin joukkoon hyvin pestyn appelsiinin kuori.
Lisää kuoritut ja paloitellut mandariinit, koristele sitruunamelassilla jos
sattuu olemaan. Jos ei, jätä pois.
Säilytä jääkaapissa ja syö parin päivän sisällä.
Kondensoitua maitoa saa nykyään Suomessa hyvin varustetuista
marketeista, pienemmistäkin. Se on ainakin Portugalissa hyvin makeaa, joten
sokeria ei tarvitse lisätä.
P.S. Mandariiniriisiin voi toki laittaa muitakin hedelmiä, vaikkapa appelsiineja.
Ei kommentteja :
Lähetä kommentti