torstai 17. marraskuuta 2016

Aurinkoiset

Kun värjää lankoja kasveilla, saa väkisinkin paljon keltaista. Se on lähes varma väri melkein kasvista kuin kasvista, jollei muutoin niin soodalisäyksen avulla. Keltaisia sukkalankoja on kertynyt minullekin ja mikäpä sen parempi, sillä hiljattain Ylenkin jutussa kerrottiin että sukkien trendiväri on nyt keltainen. Olen siis kerrankin kiinni trendeissä!

Keltaisen eri sävyjä voi olla vaikea sovitella yhteen. Kirkkaan sävyn rinnalla lämmin sävy näyttää hailakalta, sävyt voivat vivahtaa oranssiin tai ruskeaan tai olla
vaihtoehtoisesti puhtaita. Päätin tehdä keltaiset sukat käyttämällä muutamaa eri värjäyserää. Sävystä toiseen vaihdettaessa käyttäisin tarvittaessa "siltana" ruskeaa.

Näin syntyivät Aurinkoiset. Sukat, jotka loistavat harmaanakin päivänä.

Langat on värjätty mm seuraavilla kasveilla: villiminttu, samettiruusu (oranssihtava ruskea), sipulinkuori (monisävyinen Jaffan mieleen tuova osuus), elämänlanka, tuntematon punainen pihakasvi (kirkkain keltainen), kosmoskukka, ihmekukka sekä kiivipuun lehdet (lämmin ruskea).
Raidat ovat neljällä jaolliset, eli 4, 8, 12 jne kerroksen korkuisia. Sukat on neulottu 4x13 silmukalla, ja kokoon 38/39 lankaa kului 124 g.

Molemmissa sukissa on samat sävyt, mutta eri järjestyksessä. Resori, kantalappu ja kärki ovat kuitenkin molemmissa sukissa samanväriset, se vähän rauhoittaa sävyjen sinfoniaa.
Näistä tuli aika kivat. Sellaiset Aurinkoiset. Teen vielä toisetkin, sillä pukinkontti on vielä vähän vajaa. Tällä tavalla sitä siirretään Portugalista auringonvaloa Suomen kaamokseen!

P.S. Seuraavaksi taidan raportoida viimeisimmät värjäilyt. Kiivipuun lehtien lisäksi on tullut kokeiltua myös tammenterhoja, tosin erilaisia kuin mitä ne ovat Suomessa.

2 kommenttia :

  1. Ihanan aurinkoiset tosiaan! (: Kasvivärjäyksellä saa kyllä tosi kauniita lankoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kyllä, sävyt ovat paljon pehmeämpiä kuin yleensä teollisesti värjätyissä. Kova työ värjäyksessä on, mutta on se myös hyvin innostavaa :-)

      Poista