keskiviikko 23. marraskuuta 2016

Valkosipulikanaa padassa


Mieleeni on painunut vuosia sitten helsinkiläisessä Parrilla Española -ravintolassa syömäni mehevä valkosipulikana, joka oli valmistettu luineen nahkoineen päivineen. Yritin jäljitellä sitä kotona, ja pienen kehittelyn jälkeen olen päätynyt tällaiseen ohjeeseen:

Valkosipulikanaa padassa

1 kokonainen broileri tai 2 koipireittä ja 2 rintaleikettä (nahallisia ja luullisia)
n. 30 g voita
½-1 dl kuivaa valkoviiniä
ainakin 10 isoa valkosipulinkynttä viipaleina
ripaus sokeria tai nokare hunajaa
suolaa

Lisukkeeksi: riisiä tai ranskalaisia perunoita, salaattia

Paloittele broileri; koivet ja reidet erikseen ja rintapala kahteen osaan. Sulata voi tilavassa padassa. Ruskista broileripalat kevyesti ja mausta ne suolalla. Lisää valkoviini ja sokeri tai hunaja. Lisää suurin osa viipaloiduista valkosipuleista. Pistä kansi päälle ja hauduta miedolla lämmöllä aina välillä paloja käännellen noin 30 minuuttia. Lisää loppu valkosipuli ja hauduta vielä muutama minuutti, kunnes liha on kypsää. Testaa kypsyys pistämällä cocktail-tikulla paksuimpaan kohtaan. Jos lihasta tuleva neste on sameaa, jatka vielä kypsentämistä. Jos neste on kirkasta, on broileri kypsää. Jollei nestettä tule, meni jo vähän överiksi.

Tarjoile kevyen salaatin ja ranskalaisten perunoiden tai riisin kanssa. Luineen ja nahkoineen haudutetussa broilerissa on mehevät maut tallella, varsin rasvaista kastiketta ei tarvitse syödä vaan sen tehtävä on edesauttaa kypsennystä ja antaa makua.

Broilerin kanssa on tärkeää käyttää mietoa lämpöä - liian kuumassa liha vain kuivuu ja sitkistyy.

 P.S. Olipas haasteellista kuvata valkoista riisiä mustalla lautasella...

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti