perjantai 25. marraskuuta 2016

Jahtisukat spiraalineuleena

Äitini lähetti minulle Novitan Polaris-lankaa, ja mietin tovin mitä siitä tekisi. Yksistään se vaikutti hiukan levottomalta ja kirjavalta. Onneksi olin muutama päivä aiemmin nähnyt jossain facebook-ryhmässä maininnan spiraalineuleesta, ja päätinkin nyt kokeilla sitä yhdistämällä monivärisen Polariksen harmaaseen Seitsemän Veljestä Eero -lankaan, jota tuli samassa paketissa.

Spiraalineuleen ideana on, että langat vuorottelevat kerroksittain eivätkä ne risteä koskaan. Ne siis ikään kuin ajavat toisiaan takaa tai jahtaavat toisiaan. Siitä siis nimi näille sukille. Sukat valmistuivat suurin piirtein näin:

Koko: n. 39-40
Puikot: 3 mm
Silmukoita: 4 x 13
Langanmenekki: yht. 125 g
Resoria on neulottu 20 krs 1 o 1 n niin, että oikeat silmukat on neulottu kiertäen eli takareunasta.

Resorin jälkeen neuloin harmaalla langassa 5 puikollista ennen kuin siirryin kirjavaan lankaan. Lankojen vaihtokohta on siis sukan sivussa.

Neuloin vartta vuorotellen molemmilla langoilla kerros kerrallaan kunnes kirjavia raitoja oli kertynyt 16. Vaihdoin harmaaseen lankaan (kirjavaa lankaa ei katkaista vaan se jää odottamaan) kantalappua varten. Kantalappu sijaitsee aloituskohdan molemmin puolin, eli sukan aloituslanka jää keskelle taakse.

Kantalapun ensimmäinen krs on sileää neuletta, sen jälkeen vahvistettu. Samoin kantapään alaosa on vahvistettu. 13 krs:n ja kantapään jälkeen poimin silmukat kantalapun ensimmäisestä reunasta ja vaihdoin seuraavan puikon alussa kirjavaan lankaan, joka oli siinä sopivasti odottamassa.

Kantalapun toisessa reunassa poimin silmukat harmaan apulangan avulla ja neuloin ne sitten heti perään kirjavalla langalla.  Näin raitakerrokset pysyvät kohdillaan.

Terässä neuloin yhteensä 28 raitaa kirjavalla langalla ennen kärkikavennuksia harmaalla langalla.

Spiraalineuleessa kannattaa varoa kiristämästä lankoja vaihtokohdissa, muutoin siihen muodostuu eräänlainen harjanne, joka varmasti kyllä katoaa kun sukat viimeistelee höyryttämällä tai kastelemalla.

Minusta näistä tuli kivat. Harmaa hillitsee kirjavaa lankaa ja kirjava lanka antaa harmaalle langalle eloa. Hyvä yhdistelmä! Pukinkonttiin matkaavat nämä sukat äidin sponsoroimin langoin.

P.S. Kuvausalustana jalkapalli Hjallis, jossa on täytteenä mm. viinipullonkorkkeja.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti