tiistai 14. heinäkuuta 2015

Kukkahattu + täti = kukkahattutäti?

Tämä hattu käy turkoosin mekon kanssa. Ja pinkin.
Sekä lilan. Keltaisenkin, jos olisi.
Puuvillalangassa on ripaus kimaltelevaa kultaa.
Muutama vuosi sitten virkkasin innolla lierihattuja, ja mm. viisi tätiäni sai sellaisen kesälahjaksi. Tein myös itselleni pinkin rantahatun. Se on jossain.

Torilta ostamani ns. olkihattu (joka ei ole oikeaa olkea nähnytkään) osoittautui aika kuumaksi kesäkäytössä. Päätin siis tehdä vilpoisamman puuvillahatun, sellaisen, joka ei navakassakaan Portugalin tuulessa lennähdä päästä pois kun kasvimaalla kuokin ja kuopsuttelen.

Hatun kupuosasta tein kauttaaltaan kuperan - toinen vaihtoehto olisi tehdä ensin tasainen pyörylä yläosaksi, ja virkata siitä kupu suoraan alas. Molempi parempi. Virkkasin kiinteät silmukat vain takaosastaan, jotta kuvusta tulisi ilmavampi. Lieriosa on virkattu kiintein silmukoin, jotta se olisi napakka.

Tällainen on röyhelö. 
Jälkiviisaana voin todeta, että kupu olisi voinut olla vähän syvempi, niin hatun saisi paremmin vedettyä silmille suojaksi auringonpaisteelta.

Hatun koristelin pienin (ja helpoin) virkatuin kukin. Katsotaan kuvin miten ne tehdään:

Näin teet kukan kukkahattuun: 

Käytä suht. ohutta virkkauslankaa. Minulla oli merseroitua puuvillalankaa ja 1,75 mm koukku.

Virkkaa 45 ketjusilmukkaa. Virkkaa kiinteä silmukka toiseen ketjusilmukkaan koukusta lukien. Virkkaa seuraavaan ketjusilmukkaan 2 pylvästä. Virkkaa seuraavaan ketjusilmukkaan kaksoispylväs, kolmoispylväs, ketjusilmukka, kolmoispylväs ja vielä kaksoispylväs. Virkkaa seuraavaan ketjusilmukkaan 2 pylvästä ja sitä seuraavaan ketjusilmukkaan kiinteä silmukka.

Kiinnitä ommellen.
Valmiin kukan nurja puoli. 
Valmiin kukan oikea puoli.
Olisi tästä voinut vähän nätimpi tulla.
Harjoittelu auttaa. 

Pylväsryhmä muodostaa terälehden, kiinteä silmukka tulee niiden väliin.

Tee kolmoispylväs näin: ota koukulle kolme langankiertoa, vedä lanka kahden ensimmäisen silmukan läpi, vedä lanka kahden seuraavan silmukan läpi, vedä lanka loppujen kolmen silmukan läpi kerralla. Kaksoispylväässä kaksi langankiertoa ja lanka kahden silmukan läpi kerrallaan.

Jatka pylväsryhmiä ketjusilmukoiden loppuun. Jos jää pari ketjusilmukkaa yli, ei se haittaa, nysä jää kukan alle piiloon. Jos taas jää vajaaksi, tee viimeiseen ketjusilmukkaan terälehteä niin pitkälti kuin saat mahtumaan. Tein kukkia 42-45 ketjusilmukalla, eikä koskaan mennyt tasan.

Ja näin Emännästä tuli kukkahattutäti!
Ei muuta kuin sormi ojossa torumaan! 
Nyt sinulla on kuvan mukainen "röyhelö". Katkaise lanka (jätä sitä suht pitkä pätkä ompeluun) ja vedä se viimeisen silmukan läpi. Pujota lanka neulaan. Itse käytän aina tylppäkärkistä ryijyneulaa.

Nyt aloita kiertämään röyhelöä kerälle, samalla kiinnittäen sitä ommellen. Aivan ensimmäinen terälehti pitää kiinnittää huolella, ettei se lähde pursuamaan. Kierrä röyhelöä, kiinnitä pistoin. Voit myös vähän rypistää terälehteä kurtulle.

Kun kukka on ommeltu valmiiksi, solmi langanpäät keskenään ja kiinnitä niillä kukka hattuun, laukkuun tai mihin vaan. Solmi langat nurjalla puolella ja katkaise ne. Se on siinä.

P.S. Tulossa jokin patenttiratkaisu pyykkipoikien säilytykseen ja mukanakuljetukseen pyykkinarulla. Katsotaan tuonnempana millainen siitä tulee.

2 kommenttia :

  1. Ihana kukkahattu! Pienet kukkaset söpöjä. Pistänpä lankaa koukulle, tuliskohan yhtä soma?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti tulee :-) Laitapa sitten kuvaa näytille, jooko? :-)

      Poista