lauantai 25. heinäkuuta 2015

Puutarhan kvartaalikatsaus

Päärynät pullistelevat puussa. 
Kesä on edennyt Casa Vivassa hyvin. Olemme päässeet nauttimaan niin hedelmätarhan kuin kasvimaan antimista; persikat ja tummat sekä punaiset luumut on jo popsittu, nyt on menossa "kaljut persikat" (pêssego careca) eli taitavat olla sama asia kuin nektariini, kohta saadaan päärynöitä ja viikunoita.
Kesäkurpitsat ovat vähän rauhoittuneet, joten uskallan taas kurkistella isojen lehtien alle. Jo isoiksi rehahtaneet kasvit tuottavat yhä satoa, ja myöhemmin istuttamani uudet taimet ovat myös aloitelleet "duuninsa". Pensaspapu tekee jo toista satoa - en tiennyt niiden tekevän niin, mutta ensimmäisen sadon jälkeen jätin puskat paikoilleen ja vähän vain karsin lehtiä, niin nehän innostuivat kukkimaan uudelleen. Meillehän se sopii, sillä pidämme kovasti keitetyistä pavuista valkosipulin ja oliiviöljyn kera. 

Suomesta tuomani raparperi kasvattelee pieniä lehtiä, mutta se on osoittautunut etanoiden lemmikiksi. Pitää levitellä kasvin ympärille kananmunankuorimurskaa, jospa se hidastaisi etanoiden vauhtia. 

Katsotaan taas vähän kuvia: 

Persikoita (vai nektariineja?) ei ole käsitelty millään myrkyillä. Sato on pieni, eivätkä hedelmät oikein ehdi kypsyä ennen kuin jo tippuvat puusta. Viime kesänä istutettu limettipuu on lähtenyt hyvään kasvuun. Siitä saatiin jo yksi hedelmä. Nyt se kukkii ja siinä on pieniä vihreitä limetinalkuja. 

Isäntä raivasi kivimuurin edustan, joka rehotti karhunvatukkaa, heinää ja sen sekalaista rikkaruohoa. Hedelmätarha on kovin heinittynyt, jatkossa sitä pitää niittää useammin. Vai pyytäisikö naapurin vuohen kylään...? Coração de boi ("häränsydän") -pihvitomaatit alkavat kypsyä. Toistaiseksi suurin poimittu tomaatti painoi 577 g, ja sitä on laitettu ruokaan jo kahdesti, ja vielä on jäljellä! 

Pihvitomaatit korjataan kun ne alkavat saada vähän väriä. Sen jälkeen ne kypsyvät sisätiloissa parissa päivässä. 

Sisäpihan puolella neljä kirsikkatomaattikasvia ovat kasvaneet metrin korkuisiksi, ja joka päivä sieltä saa 10-20 makoisaa tomaattia. Myyrä kävi kaivelemassa juuria, mutta onneksi Casa Vivan valpas koirakaksikko nappasi jyrsijän. Laventeli kukkii sisäpihan puolella, ja olen leikannut ja kuivannut kukkia tuoksupusseja varten. Syksyllä ja keväällä leikkaamani pistokkaat ovat lähteneet hyvin kasvuun ja kukkivat myös, joten loppukesästä laitan lisää pistokkaita "muhimaan". Tavoitteena on saada laventelia sinne, tänne. 

Nurmikko kärsii kuivuudesta ja juoksukisaa vetävistä koirista, mutta kun ne nyt sen myyrän nappasivat, niin antaa niiden juosta... 

Viime kesänä istutettu pasuunakukkapuu kylmettyi tammipakkasilla, mutta näin se vain on pukannut kesän aikana monta uutta vartta ja kukkii. Korkeutta kasvilla on toista metriä tähän mennessä. Taustalla jonkin tunnistamattoman pensaan (siitä ei erota muuta kuin rungon) ympärillä kasvava koriste-passion, joka kukkii ahkerasti, mutta keltaisista hedelmistä ei ole mihinkään. 

Varsinaisen syötävän passionin hedelmät alkavat nyt kypsyä, mutta köynnöstä riivaa joko etanat tai jokin tauti. Osa oksista on lehdettömiä rankoja, ja kasvin tulevaisuus huolettaa. 
Nämä chilit ovat kummallisia; ne eivät kypsy ollenkaan, vaan jäävät vaaleanvihreiksi. Taidan tehdä niistä chilipyrettä. Sain sellaista lahjaksi kerran, ja on muuten aika mainiota uunikanan kuorrutteena. Pyreen valmistustapaa en tiedä, joten kokeillaan jotenkin ja katsotaan miten käy.P.S. Ensi viikolla täytyy järjestellä vähän "kotimuseotamme" eli vanhojen työkalujen kokoelmaa, joka on esillä autokatoksessa. 

2 kommenttia :

  1. Ihania hedelmäpuita! Vähän on päärynätkin eri kokoluokkaa kuin meidän mökillä... Se on se aurinko...:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Isohkoja ovat nämä päärynyt, mutta niitä on aika vähänlaisesti. Tässä vaan odottelen niiden kypsymistä :-)

      Poista