torstai 2. heinäkuuta 2015

Pieni sisustuskori ommellen

Pieniä, sisustukseen ja pikkutavaroiden säilytykseen soveltuvia koreja voi tehdä muutenkin kuin trikookuteesta virkkaamalla. Ommellen saa aikaiseksi nätin korin parissa tuokiossa, eikä kangasta tarvita suurensuurta palaa.

Huhtikuussa Casa Vivassa piipahti ystävä Suomesta miehensä kanssa. He toivat mm. parin metrin pätkän Marimekon Matkalla Paratiisiin -kangasta (design Maija Louekari), ja sain haasteeksi tehdä siitä jotain. Tein nyt ihan ensiksi nämä kaksi pikkukoria, mutta jatkoa seuraa kunhan aivonystyrät vähän ruksuttavat ja ompelukone surraa.

Näin teet pikkukorin (tai samantien vaikka kaksi): 

Tarvitset palan päällikangasta, vuorikangasta, kiinnisilitettävää tukikangasta (käytin näissä tukevaa tukikangasta, jota käytetään mm. miestenpaitojen kauluksissa) tai itsestään kiinni tarraavaa välikangasta ja ompelulankaa.

Käytä muottina esim. lautasta piirtäessäsi pikkukorin pohjapyörylän. Piirrä lautasen ääriviiva kankaaseen ja leikkaa. Voit käyttää ensimmäistä pyörylää kaavana leikatessasi samankokoiset pyörylät vuorikankaasta ja tukikankaasta.

Nyt mittaa pyörylän ulkoreunan pituus. Ihan vaan mittanauhalla edeten vähän kerrallaan pyörylän reunaa pitkin. Pituuden voisi varmasti laskea jollain matikan kaavalla pyörylän halkaisijastakin, mutta matematiikan opinnoistani on nyt sen verran aikaa, etten moisia kaavoja enää muista. Huom! pyörylän ulkomitta on yllättävän paljon, tässäkin korissa 47 cm. Muottina käytin leipälautasta.

Leikkaa nyt kankaista saamasi senttimäärän pituinen kaistale + 2 cm saumavarat. Kaistaleen korkeuden päätät sinä itse, mutta lisää ainakin sentin saumavara + taittovaraa. Kuvien koreissa kaistaleen korkeus on noin 18 cm.

Kiinnitä tukikangas päällikankaaseen silittämällä. Tässä vaiheessa kannattaa vielä testata, että kangaskaistale on samanpituinen kuin pyörylän ulkomitta. Siitä vaan yhdellä neulalla alku kiinni, ja hiljalleen hivutat kangaskaistaletta pitkin pyörylän ulkoreunaa.

Ompele päällikankaan ja vuorikankaan sivusaumat.

Seuraavaksi tarvitaan sorminäppäryyttä: Neulaa päällikangas kiinni päällikangas- ja vuorikangaspyörylöihin. Katso, että ne tulevat oikeaan järjestykseen: päällikangaspyörylä päällikankaan puolelle ja vuorikangas vuorikankaan puolelle. Sen jälkeen neulaa vuorikangas kiinni pyörylään, poista neulat päällikankaan puolelta. Jos hyvin käy, ovat kangaskaistaleet just pyörylään sopivan kokoisia. Jos ne ovat liian leveitä, voit vielä kaventaa niitä sivusaumasta. Jos ne ovat liian kapeita, irrottele neulat ja leikkaa pyörylää vähän pienemmäksi.

Nyt sinulla on kutakuinkin kuvan näköinen tötsä. Ompele suoraa ommelta pyörylän reunaan. Sen jälkeen huolittele reuna siksakilla tms. ompeleella. Jotkut leikkaisivat pyörylään lovet, jotta se taittuisi nätimmin, mutta minulla ei ole ollut tapana tehdä niin. Huolittele myös yläreunat siksakilla, päällikangas ja vuorikangas erikseen.

Seuraavaksi käännä päällikangas vuorikankaan päälle niin että kori saa muotonsa. Käännä yläreunat noin 1 cm sisäänpäin ja neulaa kiinni. Näissä koreissa käänsin reunoja niin, että päällikangas pilkottaa vuoren alta. Makuasia, miten haluaa tehdä.

Ompele suoraa ommelta taitoksen reunaan. Tiedätkös mitä? Pikkukori on nyt valmis!Mitäs näihin nyt sitten laitetaan? No laitetaan vaikka lautasliinoja ja Suomesta tuotuja salmiakkeja. Ups. Niille tarvitsisikin isomman korin, vain osa mahtui tähän.

Tukikankaan pitäisi kestää hienopesu 40 asteessa. Se antaa koreille ihan oman jämäkkyyden, eivätkä ne lerpota yhtään. Tukikankaalla on myös se etu, ettei voimakkaan värinen vuorikangas kuulla päällikankaan vaaleista kohdista läpi.


P.S. Koukuttu kesäkassi olikin varsinainen murheenkryyni. Vilautan sitä tuonnempana, ennen kuin ryhdyn tod.näk. purkutöihin.

Katso tästä lisää ompeluvinkkejä: ovistoppari, lankalootat, pussiroskis ja toilettilaukku!  


2 kommenttia :

  1. Vau, raikkaat, upeat korit. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Näistä tuli tosiaan kivat ja oli kiva tehdä. Voisin tehdä lisää ja teenkin :-) Erivärisellä vuorikankaalla saisi vielä erilaisen ilmeen.

      Poista