torstai 13. lokakuuta 2016

Hedelmäisiä sävyjä

Passionhedelmän kuori I
Lankojen värjääminen on kiinnostavaa. Lopputuloksesta ei aina tiedä, usein se yllättää. Jännää on myös miten eri lisäaineilla on vaikutusta. Itse käytän puretukseen vain alunaa tai etikkaa ja lisänä joskus ruokasoodaa. Katsoin kyllä kyläkaupassa kidesoodapussia, mutta siinä oli niin monta pääkallonkuvaa kyljessä, että jäipä sinne. Käytän siis ruokasoodaa, jota ostin venäläismarketista Portosta puolen kilon paketin eurolla.

Passionhedelmän kuori II, soodalisäys
Sooda nostaa liemen emäksisyyttä. Myös normaalilla pulveripesuaineella on sama vaikutus, joskin lievempi. Kokeilin tätä viininlehdillä värjäämisen yhteydessä. Pulveripesu kirkasti vihertävää väriä, soodalisäys liemeen teki langasta lämpimän
keltaista.

Sooda muuttaa punertavat värit vihreiksi tai keltaisiksi. Sen sain todeta värjätessäni passionhedelmän kuorilla. Ensimmäinen väri on vaaleanpunainen, soodalisäys sai aikaan mintunvihreää. Samasta liemestä. Ei oikein mahdu kaaliini, vaan mahtuu ehkä sittenkin. Se on se emäksisyys.

Siksi kasvivärjätyt langat pitäisikin pestä ph-neutraalilla pesuaineella. Ei se väri lähde tavallisella pulverilla, mutta voi muuttua. Teen pesutestin solmimalla sukan eri langoista kaksi lankaa. Toista liotan pulverivedessä jonkin aikaa, toinen jää vertailukohteeksi. Ero on huomattava, mutta eivät muuttuneet sävyt yhtään hullumpia ole nekään. Etikkahuuhtelu ei näyttäisi juuri vaikuttavan asiaan.

Ulompana pesty lanka, sisempi lanka on alkuperäinen. 
Aina sooda ei suinkaan vaikuta lopputulokseen, mutta usein testaan sitä pienellä langanpätkällä jos ensimmäinen väri on vaisu. Eihän siinä mitään menetäkään.

Kamelian hedelmäkota...
Kaunis kamelia

Kun aloin värjäyksestä innostua, aloin katsella vähän kaikkia kasveja "sillä silmällä". Mitä miettii värjäri kun näkee kameliapuun auenneita hedelmäkotia? "Saisikohan tuosta väriä irti", tietenkin. Pitihän sitä kokeilla. Keräsin kaikki kodat mitä löysin ja keitin vähän aikaa. Liemi oli rusehtavaa. Poistin kodat ja keittelin vielä lankaa vähän aikaa. Lopputulos hennon aprikoosimaista. Ei yhtään huono.

Muitakin kokeiluja mm. puutarhakasveilla on tullut tehtyä. Niistä lisää kun saan langat kuiviksi ja kuvattua. Harmaita hiuksia aiheuttaa nyt vain eräs villalanka, joka ei tahdo ottaa väriä itseensä ollenkaan. Ja olen vielä hamstrannut sitä laatikollisen verran.

... ja väri jonka se antoi. 


P.S. Itse värjätyistä langoista on todella kiintoisaa neuloa sukkia. Näytteitä tulossa!Ei kommentteja :

Lähetä kommentti