keskiviikko 10. toukokuuta 2017

Sinisiä sävyjä

Mustapapu + punakaali
Tuli jokin aika sitten värjättyä niin paljon keltaista, että alkoi jo kyllästyttää. Yhdestäkin sipulinkuorisatsista (135 g) värjäsin kolme noin 140 gramman vyyhteä, ja vielä olisi väriä riittänyt. Heivasin silti liemen menemään.

Oli pakko saada jotain muuta. Ostin kilon pussin mustapapuja ja pistin puolet likoamaan. Luonnonvaaleasta, 100 % villaa olevasta Escócia-langasta tuli lilahtavaa.

Alarivi: luonnonvaaleaan lankaan mustapapu I (1 päivän liotus), II (3 päivän liotus) ja III.
Ylärivi: valkoiseen lankaan mustapapu I (parin päivän liotus) ja mustapapu+väriapila. 

Hain myöhemmin samaa lankaa
valkoisena ja liottelin mustapavuista loput puoli kiloa. Nyt lanka sai kirkkaammat siniset sävyt.

Alarivi: punakaali I, punakaali&mustapapu
Ylärivi: punakaali+mustapapuseos
Samaan aikaan keitin yli kilon punakaalin. Se antoi valkoiselle langalle lilan sävyn. Sitten aloin sekoittelemaan: laitoin vyyhden yhden pään punakaaliliemeen ja toisen mustapapuliemeen. Tuli kivan kaksisävyinen lanka (ylimmäinen kuva). Eikä kokeilut loppuneet tähän: seuraavaksi yhdistin em. liemet, heitin uuden vyyhden sekaan ja annoin olla muutaman päivän kylmässä ja pimeässä varastossa . Sinililaharmahtavaa tai jotain sinne päin tuli.

Nyt on siis sinisiä sävyjä, mutta mitä niistä tekisi? Huivi, ehkä..?

Tiesmikähierakka I ja II
Siinä sivussa kokeilin hierakan eli tuttujen kesken suolaheinän kukintoja. Keräsin niitä pellonpientareilta ja kuivatin. Sitten keittämistä, siilaamista ja keittämistä miedolla lämmöllä. Liemi oli aika mitäänsanomattoman värinen, ei punainen, kuten odotin. Ekasta lankasatsista tuli kuitenkin kauniin kullanruskea, tokasta enemmän beessi. Kelpaa.

Sittemmin keräsin pihalta jonkin pienen minihierakan punaisia kukintoja ja heitin kuumaa vettä päälle. Liemi on (yhä) kirkkaanpunainen, mutta liemessä lilluvaan langanpätkään on tarttunut väriä vaatimattomasti. Ehkä enemmällä keittelyllä saisi lisää väriä, mutta kasveja on niin vähän, ettei kannata.

Sokerina pohjalla tällä kertaa veriapila. Keräsin sitä pelloilta viime tingassa, vain päivää ennen heinien niittoa. Viime vuonnahan myöhästyin. Sain kukintoja kasaan vain noin litran verran ja ajattelin, ettei siitä määrästä saa kuin pienen nyssäkän verran värjättyä. Laitoin apilat kattilaan, heitin kuumaa vettä päälle ja annoin muhia pari päivää ennen kuin heitin lankaa kylmään liemeen.

Eka nyssäkkä oli aluksi lilahtavan vaaleanpunainen, mutta kun menin katsomaan seuraavan kerran, oli lanka vihertynyt. Lopuksi siitä tuli lämpimän vihreä, toinen nyssäkkä on hiukan heleämpi. Väriä oli liemessä vielä, joten heitin siihen yhden vyyhden pään ja toisen pään laitoin mustapapuliemeen. Tuli sininen lanka vihrein efektein. Harmahtavampia sävyjä odotin kun liemet olivat niin loppuunkäytettyjä. Niin siis luulin.

Ensi vuonna jos veriapilaa löytyy, täytyy kokeilla sitä uudestaan. Jospa siitä saisi jollain konstilla sitä punertavaa aikaan.

Kaikki langat oli esipuretettu alunalla. Värjäykseen käytetään mustapapujen liotusvesi kylmänä.

P.S. Vielä vinkki mustapapujen keittämiseen: Lisää keitinveteen hiukan suolaa ja ruokasoodaa. Ruokasooda tuntuu pehmentävän kuorta, ei jää niin kuituisen tuntuiseksi. Keittoaikana hiukan yli tunti riittää, toki saattaa vaihdella lajeittain.6 kommenttia :