maanantai 21. marraskuuta 2016

Kiivipuun lehtiä, kurkumaa ja apurina Mustakaapu

Alarivi: kiivipuun lehdet.
Ylärivi: vasemmalla kahvi, oikealla tammenterhot. 
Kesän ja alkusyksyn mittaa värjäilin vähän kaikenlaisilla kasveilla mitä pihalta ja pellonlaidalta löytyi. Keltaista on kertynyt paljon, mutta mieli teki myös ruskeaa ja vihreää. Siinä tarkoituksessa kävin napsimassa lehtiä kiivipuista ja keittelin paritkin liemet.

Kiivipuiden lehdet ovat rapsakoita ja voimakkaan vihreitä, mutta langasta tuli ruskeaa. Ensiväri oli hailakka, soodalisäys vähän voimisti sitä, mutta langasta tuli samalla aika karkeaa. Ei hätää, saatuani sukat valmiiksi viimeistelen ne liottamalla pari minuuttia huuhteluainevedessä, jolloin ne pehmenevät ja siliävät kuivuttuaan.

Täkäläiset tammenterhot.
Kuvassa alakerät ovat kahdesta eri kiivinlehtisatsista. Toisessa oli lehtiä enemmän ja sävy hiukan voimakkaampi.

Lisäksi kokeilin täkäläisiä tammenterhoja. Keräsin niitä kattilallisen pellon laidalla kasvavista puskista ja kaadoin kuumaa vettä päälle. Annoin terhojen liota seuraavaan päivään niin että ne pehmenivät ja rikoin ne sitten pähkinänsärkijällä. Vaikka ne eivät enää kovia olleetkaan, niin oli siinä aika kova työ koska niitä oli paljon.

Keitin lientä jonkin aikaa ja siitä tuli voimakkaan ruskeaa. Keitin lankoja siivilöidyssä liemessä alunan kera. Tuli kullanruskeaa (kuvassa ylh. oikealla).

Takuuvarmaa ruskeaa saa kahvilla (kuvassa ylh. vasemmalla). Muuhun sitä ei tässä talossa käytetäkään, sillä kahvit juodaan kahvilassa. Ostinkin värjäystarkoitusta varten halvinta löytämääni kahvia.

Kurkumasta keltaista.
Joidenkin portugalilaisvillojen kanssa on ollut vaikeuksia saada väri tarttumaan. Kokeilin lopuksi kurkumaa, ja jopas tuli väriä! Olin mielessäni kuvitellut saavani sellaista poltettua oranssia tms. kivaa sävyä, mutta nyt tuli niin keltaista että ei näytä enää luonnolliselta.

En tiedä vielä mitä näillä langoilla teen. Ehkä unisukat, muissa sukissa ei pehmeä lanka ehkä kestä.


"Mustakaapu" suojaa.
Taustalla maissintähkiä kuivumassa kanojen
ruuaksi. 
Ilmasto täällä on lähes aina kostea, ja varsinkin talvisaikaan pyykin saa kunnolla kuivaksi oikeastaan vain auringossa. Värjätyt langat ja valmiit sukat on siis vähän pakko laittaa narulle aurinkoon kuivumaan. Värejä suojaa "Mustakaapu", pala mustaa vuorikangasta. Musta väri vetää auringon lämpöä puoleensa ja nopeuttaa kuivumista.
Mitä kaavun alta paljastuu...?


P.S. Kokeilujen kautta olen keksinyt sen, että harmaa lanka keltaisessa liemessä saa aikaan vihreää. Pieni koelanganpätkä värjätty, lisää seuraa kunhan ehdin.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti