maanantai 1. toukokuuta 2017

Keräilyerä- ja Sokkosukat

Talven mittaan tuli neulottua parisenkymmentä sukkaparia pääosin kasvivärjätyistä langoista. Jämälankoja syntyi luonnollisesti jonkin verran, vaikka erilaisissa raitasukissa aika hyvin pystyikin hyödyntämään myös pieniä nöttösiä. Ryhdyin pienentämään jämälankakokoelmaa, ja ensin tein Keräilyeräsukat.

Näissä sukissa resori ja aivan terävin kärki on neulottu samoilla langoilla. Niiden väliin valikoin aina väri kerrallaan jonkin jämälankakerän, jakaen sen pituuden perusteella kahteen osaan, yhden kumpaakin sukkaa varten. Vuorokerroksin kahta eri väriä langan loppuun saakka, väriä vaihdoin vaikka kesken kerroksen. Langat päättelin neuloessa tällä tavalla.

Värit sointuvat nätisti yhteen, no, tietenkin, kun suurin osa on keltaista. Keltainen onkin uusi lempisukkavärini.

Painoa tälle koon 38 sukkaparille kertyi 115 g. Lankana Seitsemän Veljestä, Aapoa yms., 3 mm puikot, silmukoita 4x13. Jäävät omaan käyttöön.

Lankalaatikossa oli kuitenkin vielä aika paljon lankaa. Päätin tehdä toiset sukat ja samalla vuorokerrostekniikalla mutta langat valitsin olohuoneen iltahämärissä laatikosta sokkona väri kerrallaan, jaoin sen taas pituuden perusteella kahteen osaan ja kerin langanpätkät toista sukkaa varten.

Nyt värejä tuli hiukan enemmän mutta silti aika hillitysti. No, pakko tunnustaa, että kärkeä lähestyttäessä käteen osui kirkkaansininen mustapavuilla värjätty kerä, ja sen vaihdoin pois.

Toista sukkaa lähdin neulomaan kerälle kerityistä langanpätkistä, jolloin väriskaala tuli päinvastaiseen suuntaan kuin ensimmäisessä sukassa. Suht identtisten sukkien saamiseksi olisi tietysti voinut keriä kerän toiseen suuntaan, mutta vaihteeksi hauska näinkin.

Painoa näille koon 39/40 sukille kertyi 124 g. Lankana Seitsemän Veljestä, Aapoa yms., 3 mm puikot, silmukoita 4x13. Ovat minulle liian isot, joten voin vaikka myydä jos joku on kiinnostunut, tai sitten pistän ne ensi jouluna kiertoon.

P.S. Lankoja jäi vieläkin, mutta tämän väri-iloittelun jälkeen teen ihan vaan valkoiset sukat. Tai no, katsotaan miten niiden kanssa vielä käy. Työn alla on myös villatakki sipulinkuorilla värjätystä 100 % villasta, mutta siihen tarvitsen vielä lisää lankaa. Meillä on nyt sattumoisin aika kova sipulinkulutus...


2 kommenttia :

  1. Ompa ihania! Jämälankasukat on minunkin suosikit, joihin palaan aina uudelleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ennen minulla ei edes ollut jämäsukkalankoja, mutta viime talvena niitä kummasti kertyi :-)

      Poista