tiistai 29. elokuuta 2017

Jämäkankaista kaikenlaista tarpeellista

Kevään ja kesän mittaan olen ommellut paljon miestenpaitatehtaan testipaloista. Pienistä paloista on jäänyt yli pieniä tilkkuja, joita aloin summamutikassa ommella yhteen. Sitten piti miettiä mitä niistä tekisi. Tässäpä pari ideaa:

Peite kannettavalle tietokoneelle suojaa pölyltä ja katseilta. Se on ommeltu pellavakankaan paloista niin, että lisäsin uuden kangaskaitaleen aina aikaisemmin yhdistettyjen palojen yhteen sivuun. Näin työ kasvoi pikkuhiljaa. Päällitikkaukset ryhdittävät ohutta kangasta.

Peitteelle antaa ryhtiä myös sisälle ommeltu ns. suodatinkankaan pala. Se on tukeva ja sopivan jämäkkä. Vähän tukevampi tukikangas ajaisi saman asian.

Peite on vuorattu raidallisella pellavakankaan palalla.

Tämä meni viemisiksi ystävälle Suomeen.




Itselle tehty läppärin peite on ommeltu hiukan isommista paitakangaspaloista. Molemmat puolet ovat erilaiset ja välissä suodatinkangasta.

Pieni kirjoituspöytä on peritty ja tuli muuttokuorman mukana Suomesta Portugaliin. Se on peräisin helsinkiläisestä antiikkikaupasta ja käsitelty maalinpoiston jälkeen mehiläisvahalla.

Kirjoituspöydällä pieni sekamelska. Pikkutavarat voi tunkea juuttinarusta virkattuun pikkukoriin ja teemukin alustana toimii niinikään juutista virkattu lasinalusta (katso lisää täältä). Käden ulottuvilla pitää olla myös salmiakkia!

Täällä maalla pöly lentää kesäisin, sillä talon vieressä on kuiva laidun. Alun perin ikkunan edessä ollut tulostin alkoi olla kovin tomuinen, joten se sai varsin värikkään tilkuista ommellun päällisen. Voisihan tuo vähän tyylikkäämpikin olla, mutta ajaa asian ja ainakin tuohon upposi aimo läjä tilkkuja.

Tulostin sijaitsee pikkupöydällä, jonka Isäntä maalasi raikkaan valkoiseksi.






Pienen nipun pikkutilkkuja sai upotettua vetoketjupussukkaan. Ompelin ensin kaksi suunnilleen samankokoista tilkkupalaa, kiinnitin vetoketjun yläreunoihin ja ompelin myös vuoren kiinni vetoketjuun. Sen jälkeen leikkasin kappaleet samaan kokoon, ompelin sivusaumat ja alasauman. Lopuksi on ommeltu vuoren alasauma.

Tilkkutöissä on aika tärkeää, että kankaat olisivat samanvahvuisia. Tässä pussukassa ne eivät sattumoisin ole.


Toinen pussukka syntyi denimhenkisistä paloista. Näistä kankaista ompelin ensin essua, hametta, ja kesäkassia (katso täältä!). Pussukan molemmat puolet ovat samanlaiset.

Tuli aika kiva.




Lisää raitaa, tässä jämiä ainakin Seaside-mekosta. Punainen raikastaa sinistä. Ai ettei ole symmetrinen? Pöh, symmetrisyys on tylsää!

Mihin pussukoita voi sitten käyttää? Meikkipusseiksi, pientä käsityötä kuljettamaan tai vaikkapa lentolippujen ja passin säilömiseen matkan aikana.

P.S. Blogitauko johtui siitä, että käväisin Suomessa julkaisemassa kirjan. Pikku kätöseni eivät pelkästään neulo ja ompele, vaan naputtavat myös tekstiä. Katso täältä Portugaliin sijoittuvan, sympaattiseksi sanotun esikoisdekkarini esittely!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti