tiistai 30. huhtikuuta 2019

Kokeillen kasveista

Sinisade. 


Viime aikoina olen värjännyt enemmän lankoja kuin mitä ehdin neuloa, mutta ei se mitään. Lankoja on ihan kiva katsella ja hypistellä ja suunnitella mitä niistä tekee sitten kun on aikaa. Olen kokeillut eri kasveja ja pätkävärjäyksiä silloin kun liemiaineksia on vain vähän. Jo muutamalla ruusulla tai parin punajuuren keitinliemestä saa vyyhdenpätkään väriä. Katsotaanpa mitä ollaan saatu ja millä.

Sinisateella (Glixinia) onnistuin saamaan turkoosin ja vihreän sävyjä. Kaadoin terttumaisten kukkien päälle kuumaa vettä ja kastelin vyyhdenpään siihen. Se värjäytyi vihreäksi. Hetken kuluttua lisäsin liemeen alunavettä, mikä muutti liemen siniseksi. Jätin vyyhden toisen puoliskon kukkien päälle, lusikoin vain lientä niin että vyyhti kastui. Siitä tuli turkoosia. Kuvassa se näyttää enemmän vaaleansiniseltä.
Sinisade soodalla. Parissa satsissa väri jäi vaatimattoman vihreäksi, mutta soodalisäyksellä siitä sai ihan sähäkän vihreää.


Sinisadetta kasvaa runsain määrin erään autiotalon pihalla.


Huonearalia.Isäntä on istutellut sinne tänne liuskalehtistä puskaa, joka kukkii valkoisin kukin ja tekee sitten mustat marjat. Niitähän piti sitten kokeilla. Lilaa tuli. Värinkestävyys selviää ajan mittaan mutta vaikka tuo tuosta vähän haalistuisikin, kelpaa se sukkiin.

Soodalisäys muuttaa värin vihertävän siniseksi/petrolin väriseksi.

Kysyin eräältä kasveja tuntevalta tutulta mikä tämä kasvi mahtaa olla, ja vastaus oli Fatcia japonica eli huonearalia. Kukkiikohan ja tekeeköhän se marjoja huonekasvina Suomessa?


Pätkävärjätyt kerät ovat saaneet väriä punajuurista ja punakaalista, mustapavuista, huonearaliasta ja ehkä jostain muustakin. Ensimmäistä kertaa kokeilin soodalisäystä punakaaliliemeen - sillä sai kauniin sinistä.

Lankoina aluna+viinikivipuretettu Novitan Seitsemän veljestä ja täysvillainen Escocesa.

Nyt on lankaa lillumassa ruusunterälehtiliemessä, ja taidanpa tehdä pikkuvisiitin autiotalolle josko sieltä vielä saisi kevään viimeiset sinisateet.

 P.S. Muut aktiviteetit ovat vieneet aikaa blogin päivitykseltä, mutta kesän tullen ehdin taas paneutua tähänkin. Ompelukonekin on kaivettu talvisäilöstä!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti