perjantai 27. marraskuuta 2015

Anjo-huivi

Ostin jokin aika sitten lähikaupungin lankakaupasta mohairlankaa á 1,50 kerä, tarkoituksena neuloa helppo hartiahuivi hartioita lämmittämään. Se olikin tosihelppo tehdä, ja huivi valmistui siinä sivussa kun kävin läpi ja korjailin erästä tekstiä. Alun perin tarkoituksena oli käyttää kahta väriä, ja tavallaan se toteutuikin: päättelykerroksen neuloin eri värillä. Tulin nimittäin lopulta siihen tulokseen, ettei raidat tähän malliin ja väriin sovi.
Näin tehdään helppo mohairhuivi: 

Tarvikkeet: ainakin 4 kerää mohairlankaa + lankaa reunan päättelyyn
pyöröpuikot langan mukaan (tässä 6 mm puikot)
nappi kiinnittämiseen


Sivureunat: oikealla puolella neulo 2 s oikein takareunoistaan, langankierto, neulo 2 s oikein takareunoistaan. Nurjalla puolella neulo 2 s oikein takareunoistaan, neulo langankierto takareunastaan kiertämättä, neulo 2 s oikein takareunoistaan.

Luo 10 silmukkaa. Neulo ensimmäiset 2 kerrosta ainaoikeaa, mutta aloita lisäykset heti ensimmäisellä kerroksella: neulo 4 reunasilmukkaa, 1 s, langankierto, 1 s, 4 reunasilmukkaa. Nyt silmukoita on yhteensä 13. Käännä työ ja neulo nurja puoli.

Toinen kerros: neulo reunasilmukat, 2 s, langankierto, 1 s, langankierto, 2 s, 4 reunasilmukkaa. Käännä työ ja neulo nurja puoli.

Ennen prässäystä.
Kolmas kerros: Jatka samaan tapaan siten, että keskiosan langankiertojen väliin tulee joka kerroksella 1 s enemmän. Myös reikärivin ja reunasilmukoiden välinen silmukkamäärä lisääntyy (reunasilmukoiden langankierroista). Langankierrot muodostavat eräänlaisen kiilan.

25. kerroksella aloita uusi kiila huivin keskelle.

Neulo niin pitkälle kunnes saat haluamasi kokoisen huivin (tai lanka loppuu, kuten minulla), neulo viimeiset kerrokset ainaoikein ja päättele reuna erivärisellä langalla. Tai samanvärisellä. Prässää reuna varovasti kostean liinan läpi, niin kipristely loppuu.

Tässä huivissa oli lopuksi noin 300 silmukkaa. Joka kerroksella silmukoita tulee aluksi 4 lisää, sitten 6. Jollet pidä reikäriveistä, voit tietenkin kiertää langankierrot silmukoiksi.

Ompele sopivaan kohtaan nappi kiinnittämiseen. Näin huivi pysyy hartioilla kovassakin menossa. Tämä huivi menee joululahjaksi Anopille.

Koska huivi reikäriveineen muistuttaa etäisesti enkelin siipiä, ristin tämän huivin Anjoksi (anjo on portugaliksi enkeli).

P.S. Kunhan joululahjakiireistä selviän, taidan tehdä tällaisen huivin itsellenikin.

Näitkö jo nämä?


Kevyt keeppi
Lohisukat ovat jalassa nytkin
Ratkaisu äkilliseen keskinälkään: sitruuna-kookoskeksit ja kaneli-inkiväärikeksit2 kommenttia :

  1. Kaunis huivi ja mohair on niin lämmintä materiaalia. Myös sävy on kaunis :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Anoppi pitää vahvoista väreistä, ja jollei hartiat mohairilla pysy lämpiminä, niin ei sitten millään :-)

    VastaaPoista