maanantai 9. marraskuuta 2015

Casa Vivan Porto-tärpit: Bolhãon tori

Casa Vivan harvakseltaan ilmestyvä Porto-tärppisarjan tämänkertaisessa osassa käymme legendaarisella Bolhãon (laus. buljau, jälkimmäinen tavu nasaalina eli nenusta kiinni pitäen) torilla, joka sijaitsee Rua Santa Catarinan ostoskadun tuntumassa. Turistisesongin ulkopuolella tori on kuin läpileikkaus vanhaa, aitoa Portoa pienkauppoineen: on liha- ja leipäkauppaa, mausteita, kalaa, kukkia, käsitöitä, kanoja (eläviä) ja hedelmiä ja niin edelleen. Torilta löytää lähes kaiken, mitä tuikitavallinen perheenemäntä päivittäisessä arjessa tarvitsee. Katsotaanpa kuvakimara.

Ulkoapäin tori on kaunis, vanha rakennus. Sisältäpäin se on jokseenkin ränsistynyt, ja se onkin tarkoitus remontoida lähiaikoina. Ehkä työt on jo aloitettukin.

Portugalilaiseen tapaan torikojut on katettu. Silti ollaan ulkona.
Pavut eri lajikkeissaan kuuluvat oleellisena osana portugalilaiseen ruokaan. Moni ostaa pavut valmiiksi keitettyinä, mutta torilta niitä voi ostaa myös irtomyynnistä.

Tästä maustekaupasta haen pippurit, korianterinsiemenet ja kanelitangot. Chilejä on omasta takaa. Sangoissa on oliiveja, azeitonas, ja lupiininsiemeniä, tremoços, jotka ovat hyvä hiukopala olutlasillisen kera.


Lihakaupasta saa lihaa, chouriço-makkaroita ja erilaisia kinkkuja. Hintataso on Suomea edullisempi. Valikoimakin laajempi; lihakaupasta saa niin kanan sisälmyksiä kuin varpaita, kuin myös possun suolta ja vaikkapa sorkkia, korvia ja saparoita. Niitä käytetään mm. perinteiseen cozido á Portuguesa -pataan. Haluaako joku reseptin?

Hedelmiä ja vihanneksia. Valikoima on laajempi kuin Suomessa ja hintatasokin edullisempi. Esimerkiksi viinirypäleitä on sesonkiaikaan useita eri lajikkeita, mm. makeaa Moscatelia.


Ruisleipää on Portugalissa vähän tarjolla, mutta torilta voi leipäkaupasta ostaa broa de Avintes -leipää, joka on tosi tiiliskivimäisen tiivistä ruisleipää ja mielestäni hapattamatonta. Ei kauhean hyvää mielestäni, mutta hätätilassa menee. Ruisjauhoakin on hiukan vaikea löytää, mutta meidänpä kyläkaupasta sitä saa viiden kilon säkeissä.

P.S. Kesäkeleillä vielä mennään päiväsaikaan, mutta illalla hämärtää melkein samaan aikaan kuin Suomessa. Tänään alkoi kiivinkorjuu läheisellä kiivitilalla, ja ylihuomenna vietetään São Martinhoa kastanjoita syömällä. Ei uskoisi, että ensi kuussa on jo joulu.

Tässä tärppien edelliset osat: Näköalat Dourojoelle


Vierailu portviinikellariinKäsityötarvikeliikkeitä

3 kommenttia :

  1. Vastaukset
    1. Niin on :-) Mielestäni kiinnostavampi kuin Lissabon, vaikka on sekin upea kaupunki. Viimeksi tänään kävin Portossa, ei ollut Bolhãon remontti vielä alkanut.

      Poista