maanantai 27. helmikuuta 2017

Bacalhau com natas eli turskakiusaus Casa Vivan tapaan


Monen portugalilaisen suosikkiruoka on bacalhau com natas, eli "turskaa kermalla". Ruoka on hiukan vastaavaa kuin suomalainen kiusaus, mutta kermaa ei laiteta tippaakaan ja perunat keitetään puolikypsiksi öljyssä. On siis varsin tuhti ruoka. Me kehitimme siitä hiukan kevyemmän suomalais-portugalilaisen version.

Näin tehdään vähän kevyempi kiusaus:

Turskakiusaus Casa Vivan tapaan (uunivuoallinen):

n. 1,5-2 kg kuorittuja ja viipaloituja tai suikaloituja perunoita
1-2 sipulia suikaloituina
n. 300 g liotettua turskaa (tai lohta, silakoita, kylmäsavuporoa, pekonia, kinkkua...)
suolaa

Kastike:
1 l maitoa
30 g voita tai margariinia
vajaa 1 dl vehnäjauhoja
pari reilua nokaretta sulatejuustoa
suolaa, valkopippuria, muskottipähkinää

Koristeluun: oliiveja

Lado voidellun uunivuoan pohjalle ensin kerros viipaloituja tai suikaloituja perunoita, sitten väliin sipulisuikaleet ja kala/liha. Lado päällimmäiseksi vielä kerros perunoita.

Sulata voi tai margariini kattilassa ja lisää jauhot. Kypsennä niitä hetki ja lisää sitten maitoa vähitellen ja ahkerasti sekoittaen. Kuumenna kiehumispisteeseen ja anna porista pari minuuttia, varo polttamasta pohjaan. Lisää sulatejuustoa ja sekoita kunnes se on kokonaan sulanut. Mausta suolalla,  valkopippurilla ja reilusti muskottipähkinällä.

Kaada kastike perunaseoksen päälle. Sitä saa olla ihan reilusti. Laita vuoka 200-asteiseen uuniin ja kypsennä noin tunti, kunnes perunat ovat kypsiä ja pinta on ruskistunut. Perunasuikaleilla ruoka kypsyy nopeammin, viipaleilla aika riippuu viipaleiden paksuudesta. Viipaloidut perunat eivät kuitenkaan mene niin muhennokseksi kuten suikaleet helposti menevät.

Koristele oliiveilla ja tarjoile salaatin kera.

P.S. Lähden pariksi viikoksi Suomeen ja ilman tietokonetta, joten blogi pitää pienen tauon. Maaliskuun puolivälin jälkeen palataan taas uusin ja keväisin ajatuksin.


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti