perjantai 13. syyskuuta 2019

Kotitekoiset raviolit ja tuoretomaattikastike

Innostuin tekemään ravioleja, kun suomalaisporukalla olimme tehneet siperialaisia pelmenejä. Ideahan on molemmissa sama: täytettyjä vehnätaikinapalleroita. Tokihan tuoreravioleja ja tortellineja saa kaupastakin, mutta itse tehdyissä säästyy lisäaineilta ja taikinastakin voi tehdä vähän kevyemmän. Käytän tavallisia kaupan vehnäjauhoja, suomalaisista jauhoista en tiedä riittääkö sitko mutta kokeilemalla selviää.

Raviolien täytteenä on fetajuustoa (ricottaa ei ole niissä kaupoissa missä käyn) ja tuoretta basilikaa. Aterian kruunaa tuoretomaattikastike, joka kuvan tapauksessa on tehty oman puutarhan keltaisista kirsikkatomaateista.

Näin tehdään raviolit Casa Vivan tapaan (kahdelle): 

Taikina
3-3½ dl vehnäjauhoja (käytän siis tavallisia kun durumia ei ole saatavilla)
1 muna
2-3 rkl rasvatonta kreikkalaista jugurttia
1 tl suolaa

Täyte
1/3 pkt kreikkalaistyyppistä salaattijuustoa tai fetaa
nippu tuoretta basilikaa
tilkka oliiviöljyä

Tuoretomaattikastike
n. 2-300 g kypsiä tomaatteja paloiteltuna
2 valkosipulinkynttä silputtuna
persiljaa
suolaa, pippuria
ripaus sokeria
oliiviöljyä
tilkka vettä
(chiliä)

Sekoita ensin taikina. Laita kulhoon 3 dl vehnäjauhoja, lisää suola ja muna. Sekoita puukapustalla (voit myös käyttää yleiskonetta taikinakoukulla) ja lisää jugurttia sen verran että taikinaa pystyy työstämään. Siitä pitää tulla kiinteää ja jämäkkää. Jos haluat, voit korvata jugurtin toisella munalla.
Ripottele jauhoja päälle ja laita taikina jääkaappiin tekeytymään.

Valmista sillä välin tomaattikastike. Kuullota valkosipulia kevyesti öljyssä, lisää huuhdotut ja paloitellut tomaatit ja tilkka vettä. Mitkä tahansa tomaatit käyvät kunhan ne ovat kunnolla kypsiä. Myös tölkkitomaatti kelpaa tuoreiden puutteessa. Mausta suolalla, pippurilla ja halutessasi chilillä, lisää ripaus sokeria poistamaan hapokkuutta ja anna poreilla hiljakseen ainakin kymmenen minuuttia. Anna jäähtyä hetki ja soseuta sauvavatkaimella. Koristele lopuksi persiljasilpulla.

Kastikkeen kiehuessa sekoita täyte. Silppua basilikanlehdet kulhoon ja murenna juusto sekaan. Lisää tilkka oliiviöljyä sitomaan täytettä. Sekoita hyvin.

Vaivaa taikinaa jauhotetulla alustalla, puserra sitä ja taita se kahtia useaan kertaan niin että sitko tulee kunnolla esiin. Lisää samalla jauhoja niin että taikina pysyy jämäkkänä. Kun taikina on tarpeeksi tönkköä ja sitkasta, jaa se kahtia. Kauli puolet taikinasta jauhoja apuna käyttäen niin ohueksi kuin uskallat. Ota pienellä pyöreällä muotilla lättyjä, laita lätylle teelusikallisen verran täytettä ja toinen lätty päälle. Sulje reunat haarukalla ja laita leivinpaperin päälle odottamaan. Jatka näin kunnes taikina loppuu. Leikkuujämät voi vielä yhdistää ja kaulita uudestaan.

Keitä ravioleja suolalla maustetussa vedessä 4-5 minuuttia. Keittoaika riippuu taikinan paksuudesta - mitä paksumpi, sen pidempi keittoaika. Pidä raviolit kuumina ja tarjoile kuuman tomaattikastikkeen kera.

P.S. Kovin työläältä raviolit voivat ensi hätään vaikuttaa, mutta kun niitä on pari kertaa tehnyt, se sujuu jo melkein itsestään. Pastakoneen hankkimista harkitsen, kunhan jostain sellaisen löydän.
P.P.S. Kuvassa on vain osa ohjeen annoksesta.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti