tiistai 13. lokakuuta 2015

Lohi ui sukkiin: palmikkosukat Rose Mohairista

Äidiltä keväällä saamani lankapaketin (katso tästä) "tuhoaminen" jatkuu. Lohenväriselle langalle piti hetken aikaa miettiä sopivaa mallia, kunnes päädyin tekemään yksiväriset palmikkosukat. No, lanka loppui vähän kesken, joten jatkoin sitä kärjissä, toisessa sukassa turkoosilla ja toisessa mintunvihreällä, ettei elämä kävisi yksitoikkoiseksi.

Sukat on neulottu kaksinkertaisella Rose Mohair -langalla 4 x 10 silmukalla ja n. 5 mm puikoilla. Lankaa kului 100 g + kärjet, varsilla on pituutta 23 cm ja jalan koko 38. Alkuun muutama sentti 2o2 joustinta, sen jälkeen alkaa palmikko, joka jatkuu kantalapun aloitukseen asti. Ja kun yksi lukija kysyi kerran palmikon ohjetta, niin tässäpä se tulee kuvien kera.

Näin neulotaan palmikko: 

Jatka resorin jälkeen sileällä neuleella, mutta jatka tulevan palmikon molemmin puolin kahdella nurjalla silmukalla. Palmikon leveys on 3 + 3 silmukkaa, joten neulo yhteen kohtaan 2 nurin, 6 oikein, 2 nurin. Voit tehdä palmikon joko etupuolelle ja jatkaa vaikka kärkikavennuksiin asti, tai ulkosivulle. Jos teet sen ulkosivulle, niin huomioi toista sukkaa tehdessäsi, että palmikko tulee vastakkaiselle puolelle.

Kun olet neulonut resorin jälkeen 5 kerrosta, neulo palmikkoa varten 2 nurin ja nosta 3 silmukkaa apupuikolle työn etupuolelle.Neulo sukkapuikolla, apupuikon takapuolella, olevat seuraavat 3 silmukkaa oikein.

Nosta apupuikolla olevat 3 silmukkaa takaisin sukkapuikolle ja neulo ne oikein. Nyt sinulla on 3 + 3 silmukkaa ristissä.

Neulo puikolla olevat seuraavat 2 silmukkaa nurin.

Neulo puikon silmukat loppuun. Nyt näyttää tältä. Huomaa, että nurjat silmukat jatkuvat suoraan resorin nurjista silmukoista. Tulee siistimpi silleen.


Jatka sileää neulosta 6 kerrosta, neuloen aina palmikon molemmin puolin nurjat silmukat. Niiden avulla palmikko nousee esiin ja erottuu paremmin sileästä neuleesta.

6 kerroksen jälkeen neulo silmukat uudelleen ristiin apupuikon avulla. Nosta silmukat apupuikolle aina työn etupuolelle.

Nyt alkaa palmikko hahmottua.
Ja sukathan niistä tuli! Tätä peruspalmikkoa voi tietenkin käyttää myös pipoihin, lapasiin, kaulaliinoihin, puseroihin... niin ja säärystimiin. Huomaa, että palmikkoon kuluu lankaa enemmän kuin sileään neuleeseen. Sen huomaa vaikkapa palmikkoisen villapuseron painossa. Vastaavasti se kyllä lämmittääkin enemmän.

P.S. Paksusta langasta ja paksuilla puikoilla joululahjasukat valmistuvat varmasti ennen joulua. Varsinkin jos aloittaa ajoissa.
Kutkuttaako puikkosormia? Vilkaise näitäkin: Lämmin jättishaali 
Kevyt keeppi


Neulomisenergiaa nougatkonvehdeistaEi kommentteja :

Lähetä kommentti