torstai 10. maaliskuuta 2016

Villikukka ja mikä väri siitä irtosi

Olin yhtenä päivänä illansuussa menossa hakemaan pellon laidalta nokkosia värjätäkseni kerän vaaleaa Aapo-lankaa, kun huomasin pieniä lilahtavia villikukkia. Jonkin sortin pillikekukka? Myös niiden varsissa oli lilaan vetävä vivahde. Koppasin niitä mukaani nokkosten sijasta, kokonaisen ison kattilallisen verran.

Keitin näitä karvaan hajuisia (ja karvavartisia) kasveja jonkin aikaa nähdäkseni irtoaako niistä väriä. Kyllä, liemestä tuli rusehtavanvihertävä. Nostelin varret pois ja heitin vyyhdeksi kieputetun langan alunan kanssa kattilaan. Pidin keitosta kuumana sen aikaa mitä ehdin, sitten hyppäsin suihkuun.Annoin langan olla liemessä vielä parin yön yli. Lopputulos on aika vaalean vihertävä, mutta mustapavuilla värjätyn langan kanssa ihan hyvä pari.

Sitten kun rinnalle laittaa hennalla värjätyn langan, kalpenevat kaksi muuta. Ehken siis hennalankaa laita samoihin sukkiin, tai sitten laitan sitä vain pieniä ripauksia.P.S. Kävin tänään lähikaupungin kantalankakaupassa ostamassa loput 7 vyyhteä, yhteensä kilon, pehmoista valkoista villalankaa, josta aiemmin olen tehnyt kahdet Lumikit, pikapipon ja Maija Mehiläisen mekon. Nyt riittää taas värjättävää.

1 kommentti :

  1. Hyvinhän sopii tuo hennavärjätty joukkoon, piristää kivasti!

    VastaaPoista