keskiviikko 6. huhtikuuta 2016

Kevään merkkejä

Kevät on tehnyt tuloaan Portugaliin varsin tahmeasti. Lämpötilat ovat olleet talvisissa lukemisissa, välillä on tullut vettä oikein urakalla, ja silloin kun aurinko paistaa, niin taatusti tuulee ja lujaa. Seikkailulta kotiin palannut punainen huopahattuni ei pysy päässä.

Hedelmätarhan ja pihan kasvit ponnistelevat kuitenkin kukkiaan ilmoille. Omena- ja persikkapuut kukkivat, samoin pari luumupuuta. Viikunapuun varret tunkevat vaaleanvihreitä lehtiä, ne kasvavat melkein silmissä. Kasvimaa vaan on aivan lohduttomassa tilassa. Näillä ilmoilla ei ole tehnyt mieli mennä raivaamaan sitä talven jäljiltä, enkä oikein ole ehtinytkään. Vielä on aikaa, sillä tänä vuonna istutetaan lähinnä papuja, kesäkurpitsaa, kurkkuja ja tomaatteja, ja vielä on aikaista istutella niitä.Isäntä toi yhtenä iltana villimansikan taimia eräältä kiivitilalta. Istutimme niitä sekä pihalle että laitumen laidalle, ja ennen pitkää ne leviävät itsekseen. Osassa taimia on jo raakileita, mutta eniten ihmettelen keltakukkaista mansikkaa. Tuleekohan siihen keltainen marja?

Salaatintaimet yritän hankkia perjantaina torilta, ne istutetaan ruukkuihin pihan puolelle. Nyt olen iltaisin väijynyt pitkin pihaa metsästämässä kotiloita ja etanoita. Mandariinipuun alla niitä on ollut ihan sankoin joukoin aterioimassa maahan pudonneiden mandariinien kuorilla. Nilviäiset vien kanoille Piki ja Clara, ja kun kippaan purkillisen herkkua niiden nokkien eteen, kysyy toinen "Koot?" vastaa toinen "Koot!". Ne ovat siis varsin monisanaisia.

Pihalla Isäntä pisti nurin pystyyn kuolleen sitruunapuun. Sen tilalle pitää ostaa uusi. Kokeilemme myös kamelian lisäämistä pistokkaista; Isäntä leikkasi hedelmätarhan puolelta pari isoa oksaa ja tökkäsi ne maahan. Pidetään taimet kosteina ja katsotaan lähtevätkö ne juurtumaan. Kameliahan kukkii talvella, ja runsaasti.

Keltaisten kannojen lisäksi pihalla kukkii nyt tuntematon sininen kukka, joka on jostain putkahtanut itsestään. Myös freesiat sulostuttavat sekä kukillaan että tuoksullaan, mutta jäävät harmillisesti muurin taakse piiloon. Niille pitää keksiä parempi paikka heti kun kukinta lakkaa.

Lisäsin syksyllä laventelia, ja pistokkaat kasvattelivat juuristoa talven aikana. Niitä on nyt istutettu sekä pihalle että pellon laidalle, joten parin vuoden sisällä voimme odottaa ihan mukavaa laventelinkukkasatoa. Niitä kuivataan tuoksupusseihin ja laitetaan joulupaketteihin.

Orkideat lopettelevat kukintaansa, mutta vielä on muutama kukkavarsi tallella.

Passionhedelmä teki muuten syksyllä toisen sadon, mutta hedelmät eivät ehtineet kypsyä. Nyt ne ovat alkaneet saada väriä, ja jos hyvin käy, saamme vielä kevään aikana nauttia passionhedelmäpiirasta!


P.S. Myös ensimmäiset pääskyset on bongattu!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti