sunnuntai 14. elokuuta 2016

Toinen kerta toden sanoo

Ylärapulla vas. tuntematon rikkaruoho, oik. henna, yllä mustapapu. 
Viiniä ja pelargoniaa I ja II (alhaalta ylös)
Värjäsin jokin aika sitten sukkalankaa tulipunaisen pelargonian kukinnoilla (katso juttu täältä). Väri jäi latteaksi. En kuitenkaan luovuttanut vaan yritin uudestaan. Nyt vähemmän lankaa: kuivia kukintoja ja pari tuorettakin yhteensä 50 g ja jo kertaalleen värjättyä lankaa 70 g. Kiehautin liemen, annoin jäähtyä tovin ennen kuin lisäsin vähän alunaa ja langan. Annoin olla kuumassa eli toisin sanoen kiikutin kattilan aurinkoon. Silloin päivälämpötila oli yli kolmenkympin.

Pari päivää liottuaan lanka oli saanut jo vähän enemmän väriä, jopa punertavaa. Punertavanruskeaa, jos ollaan tarkkoja. Kyllä tämä jo kelpaa. Laitoin kakkosliemeen langan loput eli 30 g mutta en kuumentanut, annoin vaan olla auringossa pari päivää. Neste haihtui aika äkkiä, mutta kukintoja oli niin paljon että ne riittivät peittämään langan. Yleensäkin käytän nestettä aika hintsusti. Pitäisiköhän lankojen ihan kunnolla liota siinä liemessä...?

Kyllä tästä "toteemipaalusta"
jo parit sukat neuloo. 
Facebookin Värikästä värjäystä -ryhmässä joku kertoi värjänneensä lankaa viininlehdillä ja että pulveripesussa langan väri voimistui. Sitähän oli pakko kokeilla ja aika pian. Pellonlaita kun on täynnään villiintynyttä viiniköynnöstä. Ekalla värjäyksellä lanka jäi hailakan vihreäksi, joten hain lehtiä lisää ja tein uuden keitoksen. Lanka sai liota pari päivää siivilöidyssä liemessä. Hailakka oli väri, mutta pistin vyyhden likoamaan pulveriveteen. Väri kirkastui kummasti ja siinä on häivähdys sinapinkeltaista! Tulisikohan se muutamasta elämänlangan oksasta, jotka tulivat viininlehtien mukana?

P.S. Lähden käymään Suomessa, mutta kunhan sieltä palaan, perkaan vuorenkilpiä ja haen lisää viininlehtiä. Pihallakin kasvaa jokin viininpunainen kasvi, sitäkin katselen jo  "sillä silmällä"...
2 kommenttia :

  1. Tykästyin lankoihin, toteemipaalussa hienoja värejä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Värjääminen on näköjään hommaa, johon voi hurahtaa kunnolla :-)

      Poista