tiistai 23. heinäkuuta 2019

Tilkkupeitteitä paitakangaspaloista

Vuosi sitten meille ilmestynyt Kisu viihtyy yläkerran työtilassani. Se ottaa siellä usein päikkärit niin aamu- kuin iltapäivällä, joskus se pötköttää siellä iltaan saakka. Hömelö olin ja annoin sille lämmikkeeksi muhkean villatakkini (katso täältä). Se on lämpimin mitä omistan, mutta raglanhihojen vuoksi se valuu olkapäiltä ja sitä joutuu koko ajan kiskomaan ylös. Kisu saa pitää takin, teen itselleni uuden.

Kisulla on tapana polkea ja purra villatakkia alkaessaan nukkumaan. Kynnet ulottuvat takin lävitse päiväpeitteeseen, joten sen pelastamiseksi päätin ommella tilkkupeitteen kissan makuualustaksi. Kankaina käytin miesten paitakangaspaloja: ylijäämiä kauppakassien (katso täältä) ompelusta sekä puhki pidetyistä boksereista pelastetut palaset. Kokosin kutakuinkin samankokoiset palat ja liitin ne yhteen. Osa paloista on yhtä ja samaa kangasta, osa luiskista ommeltuja. Koko hoito on vuorattu vanhalla lakanakankaalla.

Kisu tykkää ja minäkin, tämä peite on helppo putsata ravistelemalla ikkunasta. Työpisteeni sijaitsee tässä sängyllä ja Kisu pitää usein seuraa, nytkin pötköttää tuossa vieressä.

Sohvapeite

Pieniä kangaspaloja oli kertynyt aikamoinen läjä ja jonkin päähänpiston vuoksi aloin yhdistää niitä paloiksi. Sen kummemmin en sommitellut värejä - miestenpaitakankaat näyttävän sointuvan hyvin yhteen ihan itsestäänkin. Kunhan valitsin aina sellaisen palan joka oli sopivan pituinen ko. kohtaan zero waste -periaatteella. 

Paloista tuli tukevia kun ompelin tilkut kiinni valkoiseen pohjakankaaseen. Niitäkin oli iso pino jemmassa, sillä saan näitä testipaloja miestenpaitatehtaassa työskentelevältä ystävältä. Lopuksi silitin palat ja leikkasin ne leveyssuunnassa saman kokoisiksi, korkeus vaihtelee. Sitten ompelin palat luiskiksi jotka yhdistin. Vuoreksi tuli taas lakanakangasta.

Siitä tuli sohvalle vain tekemisen vaivan maksanut peite, joka on siivouspäivänä helppo ravistella puhtaaksi. Maatilalla kun vaatteiden mukana kulkeutuu oljenpätkää sun muuta myös sohvalle. Valkoisilla sohvilla on suojana vanhat pellavalakanat, mutta niiden irrotus ja laittaminen takaisin paikalleen on oma operaationsa.

Katso  lisää kuvia pellavakangaspaloista tehdyistä tyynynpäällisistä täältä!

Tilkuista on tullut tehtyä muutakin, mutta katsotaan niitä toisella kertaa. Kesä on hyvää aikaa ommella!
Ei kommentteja :

Lähetä kommentti